Telia ökar täckningen i GSM-nätet

TEKNIK

Miljardsatsning ska ge högre överföringshastighet

Telia Sonera miljardinvesterar i sitt mobilnät. Därmed struntar bolaget i att delta i statliga PTS planer på att bygga ett digitalt NMT-nät.

Telia Sonera satsar omkring en miljard kronor under tre–fyra år på att bygga ut mobiltelefonnätet i Sverige.

Den geografiska täckningen ska öka från dagens 70 till 90 procent av landets yta samtidigt som hastigheten i nätet ska fyrfaldigas genom införande av så kallad Edge-teknik. Mot bakgrund av den senaste tidens stormar ska bolaget även höja driftsäkerheten för att näten ska klara större påfrestningar än i dag.

– Alla kunder ska få bättre täckning. Vi ska också göra det enklare för kunderna genom att det blir ett mobilnät, ett mobilteleabonnemang som ger tillgång till alla olika tekniker (GSM, Edge, 3G) och en telefon som klarar alla dessa tekniker, sade Marie Ehrling, vd för Telia Sonera Sverige, vid en presskonferens på torsdagen.

Gamla kunder

Bolagets cirka 128000 kunder i det gamla NMT 450-nätet, hittills oöverträffat med 90 procents geografisk täckning, ska lockas över till det uppdaterade GSM-nätet.

– Yttäckningen i vårt GSM-nät blir minst lika stor som den täckning NMT-nätet har i dag, det blir ett fullgott alternativ för NMT-kunderna, säger Ehrling.

Bolaget planerar bland annat att GSM-näten i Stockholm, Göteborg och Malmö ska få Edge i år.

”Det kommer att gå ganska fort”, sade Håkan Dahlström, mobilnätschef på Telia Sonera.

Företaget tror inte att det blir svårt att få fram telefoner till det uppfräschade nätet.

– Bara Nokia har omkring 14 modeller som hanterar GSM/Edge och det kommer successivt fler modeller på marknaden, sade Marie Ehrling.

I dag har omkring 40 GSM-operatörer uppgraderat sina GSM-nät med Edge medan cirka 120 operatörer är på väg att införa tekniken. Telia Sonera har Edge i delar av sitt GSM-nät i Finland, även Netcoms nät i Norge har Edge.

Inget bud

Utbyggnaden av Telia Soneras 3G-nät sker parallellt med nyinvesteringen i GSM-nätet.

En konsekvens av torsdagens aviserade miljardsatsning är att Telia Sonera inte kommer att lägga bud på Post- och telestyrelsens (PTS) licens för ett digitalt 450 nät som ska ersätta dagens NMT-nät.

– Vi genomför auktionen som planerat för att se vilket intresse det finns bland operatörerna, säger PTS ställföreträdande generaldirektör Katarina Kämpe och tillägger:

– Om Telia genomför de här planerna kommer det att bli bra för de svenska konsumenterna. Sverige är ett stort, glesbefolkat land. Det är jätteviktigt med bra kommunikationer även i glesbygd.

EDGE-teknik

Christina Sjöström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM