Nu är det dags – ikväll lanseras superprylen

Av: Mikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

En ”super-Iphone” som rymmer det mesta

I kväll klockan 19 är det dags. Då presenterar Apple sin nya surfplatta – förväntningarna är enorma.

– Produkten innebär en ny tideräkning, som före och efter Jesus, säger Jan Huss, redaktionschef på Ny Teknik.

Ingen vet ännu hur Apples nya produkt kommer att se ut – men här är en gissning.
Ingen vet ännu hur Apples nya produkt kommer att se ut – men här är en gissning.

En sju eller tio-tums surfplatta med tryckkänslig skärm med trådlöst och mobilt internet, mobiltelefon och någon form av kamera. ”En sammansmältning av allt”.

Det är vad Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson förväntar sig av den surfplatta som Apple presenterar på en mässa i San Francisco i kväll klockan 19, svensk tid.

"Skitstort"

– Detta blir skitstort. Produkten kan komma att förändra våra konsumtionsmönster helt, precis som Iphone förändrade mobilbranschen när den lanserades, säger Peter Pettersson, som inte tror att Apple nöjer sig med att ”bara” lansera en tangentlös minipc.

Bland tidningen Ny Tekniks medarbetare är stämningen närmast euforisk. Jan Huss, redaktionschef, berättar att vissa bullat upp med snacks inför kvällens produktlansering – som givetvis följs live via dator.

"Ny tideräkning"

– Stämmer alla rykten och det som läckt ut blir det en form av surfplatta. En helt ny produkt, så omfattande att det kommer att talas om tiden före och tiden efter. En ny tideräkning, som med Jesus, säger Jan Huss.

Inte mycket har läckt ut om Apples senaste produkt. Men experter tror att konsumenterna bland annat ska kunna se film, serier, tv, spela spel med hög upplösning och läsa e-böcker mot någon form av abonnemang. Produkten kan bestå av en apparat, själva surfplattan, som man kan surfa på nätet med var man än befinner sig. Även mejl och andra datorfunktioner ska finnas att tillgå.

Men inte Sverige

Men det kan komma att dröja innan Apples produkt landar i svenska butiker. Ett problem är att innehållet inte är anpassat för Sverige. Itunes har inte klart med rättigheterna för att sälja eller hyra ut film och tv-program i Sverige och produkten som lanseras i kväll är framför allt anpassad för den nordamerikanska marknaden. Troligen blir surfplattan också operatörslåst.

– Hade det varit så att Europa och Norden snart skulle vara på väg att involveras i detta hade man bjudit in media från resten av Europa också, inte som nu då ett fåtal från London kommer att finnas på plats. Det kommer i alla fall att dröja till hösten, i bästa fall, innan produkten kommer till Sverige, säger Peter Pettersson som följer mässan från Sverige och bloggar om den.

Apple: "Inga kommentarer"

Frågan är vad övriga branschen kontrar med.

– PC kommer troligtvis att följa efter Apple som leder utvecklingen. HP och Microsoft har redan visat upp liknande produkter på tidigare mässor, säger Peter Pettersson.

Petter Ahrnstedt, PR-ansvarig för Apple, är förtegen.

– Vi kommenterar inga rykten eller spekulationer om kommande produktsläp. Du får snällt vänta tills eventet i San Francisco i kväll, säger han.

Publicerad: