Publicerad:
Uppdaterad:

Experten: Så blir iPhone 4

Av: Jonas Blomquist, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det kommer bli en ödesdag för Apple”.

På måndag väntas Steve Jobs presentera iPhone 4.

Nu är spekulationerna kring Apples nya supermobil igång.

– Det kommer att bli en ödesdag för Apple, säger Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson.

Foto: Gunnar SEIJBOLD

På måndag kväll på World Wide Developers Conference i San Francisco når såpan Apple sitt klimax. Ett flertal påstådda prototyper av den nya supermobilen har läckt ut. Något som bland annat har lett till att teknikbloggen Gizmodos redaktör Jason Chen riskerar fängelse efter att ha köpt en borttappat iPhone 4 på en bar.

– Man bör inte dra för stora växlar om prototyperna. Vad jag vet jobbar Apple inte med en specifik prototyp, sannolikt har de flera. Om prototyperna verkligen är Apples har det antagligen skett en total kulturförändring inom företaget eller så handlar det om medveten desinformation, säger Peter Pettersson.

”Bättre kamera”

Prototyper eller inte. Det som är klart är att iPhone 4 kommer innehålla ett flertal nyheter.

– Vad som är givet är att den kommer ha bättre kamera, större lagringskapacitet och snabbare processor och mobilt bredband. Man kommer även kunna använda flera program samtidigt. Alla de här funktionerna är ett måste för att mobilen ska vara konkurrenskraftig, säger Pettersson.

Apples tidigare mobiler har blivit stora säljsuccéer. I dag, med flera stora konkurrenter som Android hack i häl, kommer det bli svårare att erövra marknaden.

Krävs någonting nytt

– Det som har hänt är att alla nya Androidtelefoner är tekniskt överlägsna iPhone. Androids hinder är att de inte har hela infrastrukturen när det kommer till att köpa program och musik. Så den här dagen betyder oerhört mycket för Apple. Det krävs att det kommer upp med någonting nytt för att kunna hindra konkurrenterna från att gå om, säger Pettersson.

Vad är det största misstaget Apple kan göra med nya iPhone?

– Om de lägger ner för mycket tid på cdma-nätet, som bara används i USA och inte är kompatibelt med 3G-nätet, får de svårt att konkurrera på den europeiska marknaden. Många amerikaner gillar det, men för resten av världen är det helt ointressant. Samtidigt finns 300 miljoner potentiella kunder hemma i USA så det är svårt att säga hur de gör.

När kan vi köpa den i svenska butiker?

– Jag tror vi kan börja köpa den i Sverige i augusti eller september.

Publicerad:
Publicerad: