Nästan perfekt

TEKNIK

Canal Digitals nya hd-box testad

Så är den då äntligen här. Efterlängtad och efterfrågad.

Canal Digitals nya hd-box bjuder på många nyheter – och är så gott som perfekt.

Foto: Bra, tydliga menyer gör hd-boxen lättanvänd.

Det är drygt ett och ett halvt år sedan Canal Digital släppte sin första hd-box för satellitmottagning. Boxen har sålt hyfsat, men barnsjukdomarna var många och besvärliga. Fortfarande är det många som inte får in text-tv eller programguiden på ett bra sätt, boxen hakar upp sig och ställer till bekymmer.

Därför känns det naturligt och riktigt roligt att det nu kommer en ny box som dessutom har såväl dubbla tv-mottagare som hårddisk. De dubbla tv-mottagarna innebär att du kan spela in ett program samtidigt som du ser på ett annat tv-program via boxen. Det här är första hd-boxen med en sådan funktion.

Designen är riktigt läcker. Tunn, smäcker, stilfull. Att jämföra med den gamla boxen som ser ut som en tegelsten.

Spela in 120 timmar

Gränssnittet är helt nytt. Nu finns här en lista i vänsterkanten där man kan välja vilka funktioner som man vill använda beroende vad man ska göra. Fjärrkontrollen är riktigt häftig, silverfärgad, långsmal och sober. Knapparna är tydliga och enkla att förstå.

Eftersom boxen har en hårddisk på 250 GB kan du alltså spela en hel del tv-program. Totalt ryms det 120 timmar vanlig inspelning, eller 40-45 timmar högupplöst film.

Boxen skalar upp vanliga kanaler till hd-upplösning. Det här betyder att bilden förbättras på en icke-hd film. Nu ska ni inte tro att det här är något nytt. Com Hems hd-box har denna funktion, även Canal Digitals gamla hd-box har samma möjlighet. Någon hd-kvalité blir det inte, men väl lite bättre bild. Dock knapp synbar.

Koppla in hemmabion

Ljudmässigt har den här boxen i stort sett vad du behöver, dock har den inte någon optisk digital ljudutgång. Istället sitter här en koaxial-utgång, så kallad S/PDIF för digitalt ljud. De flesta hemmabioanläggningar har en sådan inkopplingsmöjlighet.

Boxen har alltså dubbla tv-mottagare, på baksidan sitter också två ingångar från parabolen. Det betyder att alla de som tidigare har använt en hd-box måste, om de vill uppgradera sin gamla hd-box och köpa den nya boxen, dra ytterligare en kabel från parabolen. Dessutom måste man byta ut sitt mikrovågshuvud.

Ur funktion – dåligt!

Dock finns det en sak som inte fungerade på vår testbox och det var digitalboxen för marknätet. Här har Sagem inte lyckats fixa till allt på ett tillfredsställande sätt. Dock meddelar Canal Digital att de kommer att fixa till digitalboxen för marknätet före årsskiftet. Fram tills dess fungerar den alltså inte och det är förstås inte bra. Att släppa en ny hd-box utan att allt fungerar är inte rätt mot konsumenterna.

Det finns ett antal utgångar på den här boxen som tyvärr inte är i drift idag. På framsidan hittar vi till exempel en usb-kontakt som inte är aktiv. I dag finns inga större planer för usb-kontakten, men på Canal Digital pratas det om mjukvaruuppdateringar under vintern som kan innebära att man kan stoppa in en minnessticka med bilder och musik för att spela upp via boxen.

Niclas Lidström, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-tester