Atila utmanar Iphone

TEKNIK

Ny mobil från Motorola

Det går inte att undgå att se likheterna mellan Iphone och den här bilden som sägs föreställa Motorolas första Windows-mobil utan tangentbord - Atila.

Bakom arbetsnamnet Atila döljer sig en Iphone-utmanare från Motorola. I alla fall om man ser till det yttre är det svårt att inte jämföra de två modellerna och konstatera att de har en del gemensamt. När det gäller mjukvaran är det mera oklart hur stora skillnaderna kommer att vara.

Enligt förhandsuppgifterna som läckt ut om Atila kommer den att vara försedd med Windows Mobile, vilket i sitt grundutförande ligger långt från Apples gränssnitt. På senare tid har det dock blivit allt vanligare att tillverkare av Windows-mobiler förser telefonerna med egna gränssnitt för större användarvänlighet och troligen kommer Motorola försöka se till att Atila i någon mening kan mäta sig med Iphone. Atila har även sällskap på Motorolas utvecklingsavdelning av en annan mobil vid namn Alexander.

Det bör dock noteras att Motorolas facit när det gäller mobiler med inriktning på mediafunktioner är allt annat än lysande, så förhoppningarna bör nog inte ställas allt för högt. Men att företaget nu väljer att ge sina mobiler namn efter historiska erövrare säger ju lite om dess ambitioner, alternativt om hur hög hybrisnivån egentligen är på Motorola. Vilket det i slutändan nu blir får framtiden utvisa.

Operativsystemet ska vara Windows Mobile 6.1 Professional, enligt webbplatsen Boy Genius Report och Atila uppges ha en skärm som är 2,8 tum stor med qvga-upplösning, det vill säga 240x320 bildpunkter. Uppkopplingsmöjligheterna ska vara goda med stöd för turbo-3g och möjligheter att ladda ner data med 7,2 megabit per sekund och skicka data med 1,8 megabit per sekund. Dessutom finns stöd för W-lan och edge. Måtten uppges vara 109x60x13,75 millimeter.

Det finns inga konkreta uppgifter om när Atila ska lanseras men troligen är det en av modellerna i den grupp av på pekskärms-mobiler som Motorola har uppgett att man ska lansera innan årsskiftet. Dock är det fortfarande okänt om den lanseringen kommer att innehålla fler erövrar-mobiler med förnamn på som börjar på bokstaven A.

Henrik Thoresson, Andreas Rauch/Prylportalen