TV-profilen: Så klarar du ’Vasan’ – nästa år

Jessica Bengtsson: ”Vem som helst kan göra det”

1 av 2 | Foto: Foto: Privat
Jessica Bengtsson och vännen Johanna jublar efter Engelbrekstloppet i fjol.
HÄLSA

I fjol kämpade hon sig igenom ”En Klassiker” där allt dokumenterades i tv-serien med samma namn.

Nu tipsar Jessica Bengtsson, 38, om hur du klarar Vasaloppet som avgörs på söndag – nästa år.

– Om jag, en tvåbarnsmamma med fullt upp på jobbet, klarar klassikern så kan vem som helst göra det, säger hon till Aftonbladet Hårdträning.

Under våren följde tusentals tittare deltagarnas öden i tv-serien ”En Klassiker”, där fyra svenskar skulle klara av de populära loppen Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet samt Vasaloppet inom ett år.

En av deltagarna var Jessica Bengtsson, till vardags försäljningschef på ett stort livsmedelsföretag.

– Jag blev lite chockad när frågan kom, precis som många andra har jag alltid tyckt att de som gör klassikern är lite galna. Men efter ett tag började jag tänka: ”varför inte...”, säger hon.

Hur såg din träningsbakgrund ut?

– Jag var periodare, man tog en löprunda ibland. Utmanade inte mig själv, hoppade gärna över träningen om något annat kom emellan. Jag var väldigt mycket ”Svensson” när det gäller träning. I dag har jag hittat vardagsmotionen och cyklar till jobbet.

”Jag behövde två chanser”

Tv-serien tog avstamp i cykeltävlingen Vätternrundan, sedan väntade simning i Vansbro och framåt hösten löptävlingen Lidingöloppet.

Upplösningen förlades till Vasaloppet – men Bengtsson valde en annan väg:

– Skidåkningen var den största utmaningen för mig så jag körde Engelbrektsloppet, som är sex mil, men ingår i En Svensk Klassiker. Jag behövde två chanser för att vara säker på att klara allt. Så kändes det.

Hon fixade Engelbrektsloppet galant, men när Vasaloppet skulle avgöras gick allt fel:
– Jag hade noll motivation, jag hade liksom redan gjort min klassiker. Det var 13 grader plus, inga spår och jag hade haft en febertopp någon dag innan. Jag gillar inte att bryta, men det gjorde jag.

”Man glömmer bort hur tufft det är”

Trots att Bengtsson klev av Vasaloppet den gången står hon på startlinjen när Stafettvasan avgörs i helgen.

Och drömmen att klara Vasaloppet finns där:

– Direkt efter sa jag ”absolut inte”. Men det är precis som med allt annat jobbigt: man glömmer bort hur tufft det var, så visst skulle jag kunna tänka mig göra ett försök. Men just nu är jag mer inne på En halvlklassiker, det är ett bra sätt att hålla igång kroppen.
Se Jessicas bästa tips hur du fixar Vasaloppet 2017 nedan.

FAKTA

JESSICAS BÄSTA VASALOPPSTIPS

Börja träna i tid
– Ju mer du tränar, desto roligare blir det. Det är bara att sätta igång! Var beredd på att lägga i alla fall tre-fyra timmar i veckan om du vill fixa loppet.
Träna överkropp
– De flesta är för svaga i överkroppen och får väldigt ont i armarna. Se till att stärka bålstabiliteten, det är kanske lite trista övningar men helt klart värt det. Det är mycket stakning och det gäller att man orkar.
Träna teknik
– Ta tekniktimmar, visst kostar det en slant men det kommer du ha nytta av under tävlingen.
Gå inte ut för hårt
– Under loppet gäller det att protionera sin energi, bränn inte ut dig redan i början.

ARTIKELN HANDLAR OM