”Host, host: Jag kan inte komma in i dag”

Därför sjukanmäler vi oss

NYHETER

Hemma från jobbet med snuva eller magont?

Då är du inte ensam.

Magbesvär och förkylning är de vanligaste orsakerna till att vi sjukanmäler oss, visar ny statistik.

Foto: istock

Sommar – då är antalet personer som sjukanmäler sig lägst på hela året. Men nu börjar barnen i skolan och de flesta som har tagit semester är tillbaka i arbetslivet. Något som innebär fler förkylningar, virus – och sjukanmälningar.

”Bidragande orsak”

– När vädret blir sämre och skol och dagisbarnen är inomhus ökar smittorisken. Att de flesta kommer tillbaka från semestern är också en bidragande orsak till att fler sjukanmäler sig, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.

Ny statistik från just Previa, som undersökt 100 000 svenskar i arbetslivet, visar de vanligast orsakerna till att vi sjukanmäler oss. Och det är förkylningar och magbesvär som får oss att stanna hemma.

”Tvätta händerna”

– Mycket stor andel av korttidsfrånvaron beror på det här och är väldigt vanligt bland småbarnsföräldrar. Inte minst nu under skolstarten, säger Svensson.

Nu ger han svenskarna ett konkret tips för att slippa stanna hemma från jobbet.

– Tvätta händerna är det överlägset bästa tipset. Vår hygien är det centrala. Men man bör även fundera över vem man möter och se över sin livsmedelshygien, säger han.

FAKTA

Vanliga orsaker till att vi sjukanmäler oss:

Magbesvär

Förkylning

Huvudvärk

Ont i ryggen, axeln och nacken