Här är Sveriges farligaste arbete

Så många skadar sig
inom din yrkesgrupp

1 av 2
Kvinnor – jobben med högsta relativa frekvenser av anmälda arbetsskador under 2009. Statistiken omfattar yrken med minst 10 000 sysselsatta kvinnor respektive män. Källa: Arbetsmiljöverket.
NYHETER

Undersköterskor, sjukvårdsbiträden och maskinmekaniker.

Där har ni Sveriges farligaste yrken.

– Sett till vår statistik är dessa yrkesgrupper de mest riskfyllda, säger Börje Bengtsson, statistiker på Arbetsmiljöverket.

2009 anmälde 24 505 svenskar att de drabbats av en arbetsskada till Försäkringskassan, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Bland män var yrken som maskinmekaniker, maskinmontör och maskinreparatör överrepresenterade.

– Det handlar framförallt om fallolyckor, överbelastning och skador som är relaterade till maskiner och verktyg, säger Börje Bengtsson, statistiker på Arbetsmiljöverket.

1 879 anmälningar

Bland kvinnorna är det en helt annan yrkeskategori som är mest benägen att skada sig på jobbet. Undersköterskor och sjukvårdsbiträden hade nämligen enligt Arbetsmiljöverket procentuellt flest antal anmälningar av arbetsskador under 2009.

– Försäkringskassan fick in 1 879 anmälningar förra året och det är en ganska hög siffra. Det handlar framförallt om fallolyckor och överbelastning, säger Börje Bengtsson.

”Beror på stress”

Yeshi Wondmeneh, utredare på fackförbundet Kommunal, tror framförallt att de höga antalet arbetsskador inom vården beror på stress.

– Finns mycket stress tenderar man att inte använda de hjälpredor som finns och utsätta sig för tunga lyft, säger hon och fortsätter:

– Det finns väldigt många inom vården som går med onda axlar och har ryggvärk och det är inte bra. Jag tror att mörkertalet kan vara ännu större.