Misstagen som kan kosta dig ditt arbete

”Värre än att ge någon en omgång med knytnävarna”

NYHETER

Du kan bryta mot lagen på din arbetsplats – utan att veta om det.

Nu varnar advokaten Stefan Flemström för misstagen som kan kosta dig jobbet.

– Vad du kan göra på fritiden kan du inte göra på jobbet, säger han till Metro.

Skitsnack, starta upp en konkurrerande verksamhet vid sidan av din anställning, flirta eller dra skämt som inte uppskattas av kollegorna. Det finns många misstag som gör att du riskerar att förlora jobbet.

– Ett felsteg i karriären som tycks bli allt vanligare och som i juridisk mening nästan är värre än att ge någon en omgång med knytnävarna, är att starta upp en konkurrerande verksamhet vid sidan om sin anställning, säger advokaten Stefan Flemström.

Ödesdigra misstag

Nu varnar Flemström, som är advokat och författare, svenskarna för de ödesdigra misstagen. Som exempel ger han en frisör som klippte sina grannar på fritiden. Trots en varning "jämnade han ut luggen” på grannen igen. Ett misstag som fällde honom i domstol då rätten ansåg agerandet som uppsägningsgrundande.

– Till och med att förbereda en konkurrerande verksamhet som kan ta potentiella kunder från arbetsgivaren är ett brott mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet, säger han.

Vänta med fräckisen

Nu tipsar Flemström alla yrkesverksamma svenskar hur de ska hålla sig på rätt sida lagen på sin arbetsplats.

– Även om stämningen känns familjär och glättig på jobbet är du inte hemma med familjen eller med kompisarna. Vad du kan göra på fritiden kan du inte göra på jobbet, så vänta med där värsta fräckisen tills du är med kompisarna, säger han till Metro.

ARTIKELN HANDLAR OM