Kläderna du inte får bära på jobbet

”Får lägga sig i ganska mycket”

NYHETER

Chefen får ha synpunkter på dina klädval.

Men en uppseendeväckande tröja eller tatuering behöver inte betyda uppsägning.

– Arbetsgivaren får dock lägga sig i ganska mycket, säger Sofie Rehnström, jurist på LO.

Piercingar, tatueringar och uppseendeväckande kläder. För cheferna är gränserna för vad man får ha på sig på jobbet svåra. Sofie Rehnström, jurist på LO, delar den uppfattningen.

– Det är svårt att säga någonting generellt om vilka kläder man får bära. Allt handlar om vilka arbetsuppgifter du har. Ju mer kundkontakt, desto mer kan chefen kräva, säger hon.

Inte skäl för uppsägning

Enligt Rehnström får chefen lägga sig i dina klädval – om plaggen strider mot ett företags policy. Inom vården är det dessutom förbjudet bära accessoarer som anses ohygieniska.

– Men oftast är dina klädval inte skäl att säga upp dig. Ibland vill arbetsgivarna ha profilkläder och då bör man följa den policyn. Om man är timanställd och inte gör det finns det dessutom risk för att aldrig bli anlitad igen, säger hon.

FAKTA

Inom vården: Här är arbetsgivaren stora möjligheter. Piercingar och ringar som kan sprida smitta får man inte bära.

Skola och förskola: Här kan även hälsoskälen spela en stor roll, i alla fall på förskolan. Kläder som är kränkande eller uppseendeväckande kan arbetsgivaren även har rätt till att förbjuda.

Butiksanställda: Inom vissa yrken har man en skyldighet att representera företaget. Det är inte helt otänkbart att en avvikande klädstil kan leda till uppsägning. Frågan är dock om arbetsgivaren vinner processen eller inte.

Yrken med uniform: Här har man skyldighet att bära kläderna som företaget erbjuder. Men vissa avikelser, som till exempel piercingar, får de tåla.

Källa: Sofie Rehnström

ARTIKELN HANDLAR OM