Testet avslöjar: Bästa kameran den billigaste

Nytt test visar på stora skillnader mellan de populäraste kompaktkamerorna

NYHETER

Ett nytt test av populära kompaktkameror visar, att det inte alltid är den dyraste som är bäst.

Tvärtom visade det sig att det var den biligaste kameran i testet som klarade sig bäst.

– En enastående kamera i det här segmentet, är expertens kommentar om den billiga kameran.

Bäst i test.

Att välja rätt digitalkamera är inte det lättaste. När man börjar Googla efter kameror och tester hamnar man i en djungel av återförsäljare, reklam och nya kameramodeller. Varje tillverkare framhäver det bästa hos just sin nyaste kamera och skryter om megapixlar, upplösning och snabbhet.

För den oerfarne kameraköparen kan det vara lätt att tro att det dyraste måste var det bästa – eller att ju högre upplösning desto bättre bilder.

Omfattande test

Men ett nytt unikt test, utfört av Uschold Digitaltechnik i München på uppdrag av Testfakta, visar att dyrast inte alltid behöver vara bäst. Testet utfördes med Uschold Digitaltechniks egenutvecklade mjukvara DCTau, som gör en mycket omfattande uträkning av hur kamerorna presterar bildmässigt och hur välbalanserade de är.

– Kamerabalansen är mycket viktig. De olika komponenterna måste fungera tillsammans, säger Anders Uschold, professor i digital bildteknik på Digitaltechnik till Testfaktas Mattias Boström.

Kamerorna testades i momenten dynamiskt omfång, upplösning, förvrängning, bildbrus, vignettering, snabbhet, kompression och skärpning. Alla viktiga egenskaper för att du som fotograf, proffs eller amatör, ska bli nöjd med kameran.

Häpnadsväckande resultat

De nya testresultaten bjuder på en hel del överraskningar. Bland annat fick vissa kameror som normalt brukar få toppbetyg, lågt totalbetyg i Testfaktas test.

Bäst resultat gjorde Casio EX-H10. Den fick högst betyg i hälften av momenten. Häpnadsväckande är, att Casion var testets billigaste kamera – hela 2 000 kronor billigare än den dyraste.

– Det är en mycket välbalanserad kamera. Den har en snabb autofokus, en väldigt liten slutarfördröjning och en mycket bra upplösning. En enastående kamera i det här segmentet. Jag skulle köpa den, kommenterar Anders Uschold.

Minimedia