"Det tog tre dagar att övertala gubben"

1 av 3 | Foto: Peter Kjellerås
”Det tog tre dagar att övertala gubben om att få plåta”, berättar Peter Kjellerås om den här bilden på Ulf Lundell.
NYHETER

Peter Kjellerås är en av Sveriges mest rutinerade fotografer och har i många år arbetat för Aftonbladet.

Han är även en av jurymedlemmarna i Aftonbladet Foto & Films tävling ”Storyn bakom bilden”.

Läs om Kjellerås historier bakom två av sina bilder.

Få fotografer i Sverige kan mäta sig med sig med Peter Kjellerås produktivitet genom åren. Det har handlat om att fotografera vid stora nyhetshändelser, olympiska spel, fotbolls-VM och när världsartister gästat Sverige. För att nämna några höjdpunkter.

1971 började Kjellerås att ta bilder och från 1987 till 2007 arbetade han på Aftonbladet. Numera är det frilansuppdrag som gäller och dessutom är Peter Kjellerås en av jurymedlemmarna i Aftonbladet Foto & Films tävling ”Storyn bakom bilden”.

För att inspirera tävlande till ”Storyn bakom bilden” har vi låtit Peter Kjellerås ta fram en minnesvärd bild ur sitt fotoarkiv.

– Det var verkligen jättesvårt att bara välja ut en eller två. Till slut blev det två bilder som på något sätt hänger ihop, säger Peter Kjellerås.

Problem med duvor

De två bilderna är på Ulf Lundell från maj 1995 och på kroatiske fotbollsspelaren Prosinecki från Fotbolls-EM 1996 (se bild uppe till höger). Så här säger Peter Kjellerås om historien bakom bilderna:

”Jag har under alla år på något konstigt sätt ofta fått med fåglar i mina bilder i alla möjliga sammanhang, vilket visar sig här. Två av mina huvudområden har varit sport och rock´n´roll, alltså artister in action och arrangerade porträtt. När det gäller Lundellbilden så tog det tre dagar att övertyga gubben om att få plåta,  dessutom hade jag hjälp av en nyhetschef på tidningen.

Det är nog den mest genomarrangerade bild jag någonsin har tagit. Lundell har för mig alltid öppnat dörrar för folk i symbolisk mening. Därför letade vi upp den här gamla dörren, och bara det tog säkert en vecka. Sedan var det ett par timmars  snickrande för att få dörren att stå för sig själv i gräset. Dessutom ringde jag runt hela Sverige för att få tag på vita brevduvor. 

När jag skulle ta bilden så placerade jag ett par lådor fulla med duvor bakom dörren. För att duvorna skulle flyga ut hade vi gömt ett snöre som en kille skulle dra i för att öppna lådorna. Det var bara det att duvorna var inte vana vid de specialgjorda små lådorna, så dom satt kvar. Vad göra? Jo, killen fick plocka ut ett par duvor och kasta in dom i bilden. Som tur var hade jag förberett och hade ett par extra kameror med remote-utlösning, så bilden satt ju ändå.

Den andra bilden är från fotbolls-EM i England 1996. Kroatien krossade Danmark med 3-0. Bilden kallade jag "Prosinecki runs for peace and glory". Den vann första pris i en fototävling utlyst av UEFA. Till  saken hör att det var hundratals med fotografer runt mig och han som satt bredvid hade inte ens sett duvan medan jag fokuserade som besatt efter fågeln.”

FAKTA

Peter Kjellerås

Yrke: Frilansfotograf, har tidigare arbetat i 20 år på Aftonbladet.

Aktuell: Som jurymedlem i Aftonbladet & Films fototävling ”Storyn bakom bilden”.

Ålder: ”Alldeles för gammal”

Familj: Hustrun Diana och dottern Felicia. Tre vuxna barn från annat äktenskap.

Bor: Söder, Stockholm.

Peter Kjellerås bästa fototips till tävlande: ”Många amatörfotografer gör felet att de står för långt ifrån motivet. Ta ett eller två steg närmare, det blir nästan alltid bättre då.”

Jens Oscarsson, Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM