Nakenbild såld för 80 000 kronor

NYHETER

En bild på stjärnregissören Roman Polanski och hans mördade fru Sharon Tate har såldes i måndags på en auktion.

Pris: nästan 80 000 kronor.

– Den en särskild emotionell innebörd, kommenterar auktionshusets representant rekordpriset.

Ett storskaligt svartvitt fotografi, taget av fotografen David Bailey 1969, har sålts på auktion i USA – för 11 250 dollar, vilket motsvarar ungefär 79 031 kronor.

Det värdefulla fotografiet är ett gelatin silver print föreställande filmregissören Roman Polanski och hans första fru Sharon Tate. Nakna i en omfamning. Fotografiet, som är 83,8 gånger 83,8 centimeter stort, trycktes 1988 för en utställning.

Sista månaderna

Bilden är tagen bara några månader innan Tate blev brutalt mördad av en av USA´s mest ökända mördare: Charles Manson och hans familj.

Manson bröt sig sommaren 1960 in i ett hus som tillhörde Polanski, och mördade hans fru och fyra andra personer.

– Eftersom bilden på Polanski och hans hustru togs så tätt in på hennes död har den en särskild emotionell innebörd. Den är gripande på ett sätt som med all säkerhet inte var medvetet vid fototillfället, säger Philippe Gerner från auktionshuset Christie’s till Reuters.

Polanski i husarrest

Stjärnregissören Roman Polanski, som nu är 76 år sitter för närvarande i husarrest i Frankrike, på väg att utlämnas till USA. Han ska där avtjäna ett straff från 1977, då han dömdes för att ha haft sex med en minderårig flicka.

- Jag misstänker att rapporteringen om hans fall har fått människor att tänka mer på honom och hans förflutna än de hade gjort under normala omständigheter, säger Philippe Gerner.