Bästa semesterkameran

Undervattenskamerorna tål det mesta

NYHETER

Se till att ha rätt kamera inför vintersemestern.

Stort test av vattentåliga kompaktkameror visar vilken modell som är bäst just nu.

Foto: Olympus
Olympus Mju Tough–8000.

December betyder julledighet och semestertider för många svenskar. Thailand, sol och bad lockar.

Se till att din vintersemester blir väl dokumenterad: bilderna kan vara guld värda för att överleva resten av den kalla årstiden.

Viktigt välja rätt kamera

Se till att välja den modell som passar dig bäst.

Det är till exempel skillnad på undervattenskameror, som oftast klarar upp till tre meters djup, och kameror för dykare, som klarar betydligt större djup. I gengäld är de större och dyrare.

Viktigt är att tänka igenom vad som passar dig bäst: är det viktigt att kameran är liten och lätt, eller är det viktigaste att den har stora och tydliga knappar?

Bäst–i–test

Branschtidningen Kamera & Bild har gjort ett stort test av de vanligaste vattentåliga kompaktkameramodellerna. Resultatet visar på stora skillnader även mellan olika modeller av liknande sort.

Bäst i test fick Olympus modell ”Mju Tough–8000” som är vattentät ner till 10 meter och stötskyddad för fall upp på 2 meter.

Mju Tough–8000 är, förutom vattentät, även frystålig ner till minus tio grader, trycktålig för tryck upp till 100 kilo och dessutom både stöt- och sandtålig. Den har en 3.6x vidvinkelzoom, dubbel bildstabilisator, touch- kontroll och Intelligent Auto Mode.

Även idg.se´s digitala sajt M3 har testat modellen och kallar den för ”pansarkameran” efter att bland annat ha tappat kameran från tio meter – utan att det blivit en skråma på den.

I Kamera & Bilds test fick modellen dock minus för att menyhjulet och menyknapparna, som var små och pilliga att använda och blev halkiga när kameran och fingarna var blöta.

Mju Tough-8000 kostar från drygt 3000 kronor på nätet. Rekommenderat pris är dock drygt 4000 kronor.

Billigaste kameran inte sämst

Värt att notera från Kamera & Bilds test är att den billigaste kameran i testet, en Pentax Optio W60 för drygt 2000 kronor, presterade näst bäst efter Olympusen. Den fick plus för knapparna och sitt smidiga lilla format.

Pentaxen fick dock minus för dålig zoom.

FAKTA

Olympus Mju Tough–8000

Upplösning: 12 miljoner bildpunkter (megapixel)

Zoom: 3,6x optisk

Optik: 28-102 mm, F3,5-5,1

Skärm: 2,5 tum, 230 000 bildpunkter

Vikt: 182 gram

Skärm: 6.9cm/2.7" HyperCrystal III LCD (230 000 punkter)