"Ringer du femtio samtal får du jobb"

Student – så kan du få ett arbete efter din examen

NYHETER

Ring 50 samtal – och få ett arbete. Det säger karriärscoachen Monica Renstig som hävdar att det finns massvis av jobb för Sveriges studenter.

– Över 70 procent av alla lediga jobb tillhör den dolda arbetsmarknaden och utannonseras aldrig, säger hon till Aftonbladet.

Monica Renstig.

Varsel, nedläggningar och lågkonjuktur. Arbetsmarknaden har sett mörk ut för Sveriges studenter den senaste tiden. Men enligt Monica Renstig, karriärscoach på Womens business school , finns det goda möjligheter att få jobb efter examen.

”Inte har jobbat”

– Problemet för studenter är att de inte har jobbat och bara har en utbildning. Tricket är att sticka ut. Det är väldigt viktigt att visa att man har en egen drivkraft och berätta exakt vad man bidra med, säger hon och fortsätter:

– Man måste även visa konkret vad man presterat på sina olika anställningar. Om man jobbat i en glassbar kan man berätta att man sålde mer än någon annan och ökade företagets omsättning. Alla personer har goda egenskaper som de kan lyfta fram hos sig själva.

Dold arbetsmarknad

Kollar man som nyexaminerad student på arbeten som utannonseras är det ingen trevlig läsning. Monica Renstig tycker dock man ska bortse från att söka de jobben.

– Att det inte finns jobb i Sverige är inte sant. 70 procent av alla arbeten tillhör den dolda arbetsmarknaden och utannonseras inte. När företag lägger ut jobb på till exempel arbetsförmedlingen är det en sista desperat åtgärd, säger hon.

Renstig anser istället att man ska fokusera på att ringa runt till olika företag – och konkret visa vad man kan bidra med.

Titta i tidningarna

– Titta i tidningarna på listan över de snabbast växande företagen och sök dig till dem, de stora skär bara ner. Ring sedan upp och berätta vad du kan bidra med. Är man rätt person som visar rätt drivkraft uppstår ett jobb. Företag har inte alltid ett bestämt antal platser, säger hon och fortsätter:

– Och undvik personalavdelningarna och ta reda på vem som har makten att ge dig jobbet. Vill du jobba på marknadsavdelningen, vänd dig till marknadschefen.

FAKTA

Fem tips för att få jobb efter examen:

Leta i tidningarna efter de snabbast växande företagen, de stora skär bara ner.

Målet med att göra ett CV och ringa upp ett företag är att få komma till intervju. Var konkret och berätta vad du kan bidra med till företaget.

Undvik personalavdelningarna och leta upp den som har makten att ge dig ett jobb. Om du vill arbeta på marknadsavdelningen, sök dig till marknadschefen.

Undvik att bara mejla ditt CV och inte följa upp. Ring runt till företagen istället. Ringer du 50 samtal så får du ett jobb.

När du kommit till intervjun visa att du är väldigt intresserad av att arbeta där. Den sekund du säger att ”jag vill ha jobbet”, ökar dina chanser till att få jobbet.