Stora universitet bäst igen

Foto: Foto: SCANPIX
NYHETER

Stora universitet och specialhögskolor får högst betyg i den senaste rankningen av svenska lärosäten.

Sammantaget toppas listan för 2009 från den oberoende akademikergruppen Urank återigen av Karolinska institutet (KI), följt av Handelshögskolan i Stockholm och Sveriges lantbruksuniversitet.

KI har dessutom i sju år toppat en annan rankning som görs av Sydsvenska industri- och handelskammaren.

Urank baserar sin betygssättning på officiell statistik och väger samman bland annat lärarnas kompetens, lärartäthet, forsknings- och biblioteksanslag.

Nytt för rankningen för 2009 är att Urank också har gjort jämförelser inom tre olika utbildningsområden. Då ser resultaten lite annorlunda ut, även om stora lärosäten och specialhögskolor toppar listorna också här. Inom vård och medicin vinner Lund före Göteborg och KI. Lund segrar också på området teknik och naturvetenskap, följt av Uppsala och Chalmers i Göteborg. Inom humaniora och samhällsvetenskap vinner Handelshögskolan i Stockholm, med Uppsala som tvåa och Lund som trea.

Rankning som sådan får allt större betydelse. För en dryg vecka sedan lade regeringen fram en proposition om att oberoende bedömningsgrupper ska betygsätta lärosätenas utbildningar och att skattemedel ska fördelas därefter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM