Jobba utomlands – då får du högre lön

”De största skillnaderna finns inom den privata sektorn”

NYHETER

Har du pluggat eller jobbat utomlands?

Då kan du räkna med högre lön än de som stannat kvar i Sverige.

– De största skillnaderna finns inom den privata sektorn, säger Håkan Regnér på Saco.

Foto: Istock

Ny statistik visar att det lönar sig att plugga eller jobba utomlands. Det är Akademikernas fackförbund Saco som undersökt svenskar som varit verksamma utomlands och sedan återvänt till Sverige.

”Är positivt”

Och statistiken talar sitt tydliga språk. Enligt rapporten får de som pluggat eller jobbat utomlands 7000 kronor mer i lön per år än de som stannat i Sverige.

– Det här tyder på att det är positivt att plugga och jobba utomlands. Oftast tar man med sig någonting hem som är av ett stort värde för svenska företag, säger Håkan Regnér på Saco, som gjort studien.

Störst skillnad inom privat sektor

De minsta inkomstgapet mellan de som har utlandserfarenhet och de som stannat i Sverige finns inom bland annat kommuner och landsting, vilket enligt Regnér kan bero på att den offentliga sektorn inte riktigt vet hur man ska använda utlandserfarenheten. Inom den privata sektor är dock gapet större. Där kan löneskillnaderna uppgå till 10 000 kronor.

– Den privata sektorn är mer konkurrensutsatt och behöver folk med utlandserfarenhet. Utomlands kan man lära sig någonting ytterligare. Det gäller dock bara att kunna presentera sina nya kunskaper när man söker jobb, säger Regnér.