Kolla – här är utbildningarna vi helst vill gå

”Självklart är vi glada att så många söker sig till oss”

1 av 2 | Foto: KI.se
NYHETER

Läkare är det svenska drömyrket – i alla fall om man ska tro ny statistik från VHS.

Enligt den statliga myndigheten är Sveriges populäraste utbildning Läkarprogrammet på Karolinska institutet.

– Självklart är vi glada att så många söker sig till oss, säger Sari Ponzer på KI.

Det är Verket för högskoleservice (VHS) som har tagit fram statistik på höstens populäraste utbildningar. Och som väntat skiljer sig inte resultatet speciellt mycket från förgående termin. Det är Läkarprogrammet, Juristprogrammet och HHS Ekonomie kandidatprogram som står högst i kurs hos de svenska studenterna.

”Samma typ av utbildningar”

- Vi kan se att det är samma typ av utbildningar vid de stora lärosätena som återkommer på listan över de mest sökta. Det är i sig inget konstigt då många av specialistutbildningarna finns där, säger Tuula Kuosmanen, ansvarig för antagningen vid VHS.

Karolinska institutet populärast

Det populäraste förstahandsvalet var Läkarprogrammet på Karolinska institutet dit 5 850 studenter sökte (1 965 valde utbildningen som förstahandsval).

– Att utbildningarna på Karolinska institutet är populära glädjer oss. Vi har arbetat extra med vår läkarutbildning och det hoppas jag har viss betydelse. Men jag vill ändå vara ödmjuk och säga att andra faktorer har viss betydelse, som att vi finns i Stockholm och att läkaryrket är populärt. Men självklart är vi glada att så många söker sig till oss, säger Sari Ponzer, dekanus på utbildningen vid Karolinska institutet.

ARTIKELN HANDLAR OM