Här är alla studenter garanterad lägenhet

Lista: Studentstäderna
som har bostadsgaranti

Foto: Mittuniversitetet, Mälardalens högskola, Örebro universitet
Ingen bostadsbrist Mittuniversitetet, Mälardalens högskola och Örebro universitet. Här är studenterna garanterade en lägenhet.
NYHETER

Glöm bostadsköer och dyra andrahandskontrakt.

Här är städerna där studenterna är garanterad ett boende.

– Men i storstadsregionerna kommer söktrycket att öka, säger Martin Johansson, informatör på Svenska Studentbostadsföreningen.

Allt fler svenskar vill studera. 340 000 personer sökte till höstens utbildningar på Sveriges universitet och högskolor. De flesta vill plugga i klassiska universitetsstäder som Stockholm, Göteborg och Uppsala. En situation som har bidragit till en enorm efterfrågan på studentbostäder.

”Blir värre till hösten”

– Nummer ett på listan är ofta utbildning och därför väljer många att flytta till storstäderna trots bostadsbristen, säger Martin Johansson på Svenska Studentbostadsföreningen och fortsätter:

– Som det ser ut nu kommer bostadsbristen bli värre till hösten eftersom allt fler vill studera. Mitt tips till alla studenter är att söka lägenhet i så god tid som möjligt för att öka sina chanser.

Det finns dock städer där lågkonjunkturens kalla vindar inte blåser – åtminstone på bostadsmarknaden.

Tolv städer med bostadsgaranti

Enligt Svenska Studentbostadsföreningen finns det i dag tolv städer där lärosäterna tillsammans med bostadsföretagen garanterar bostad till de nyantagna. I städerna Uppsala, Grytthyttan, Hällefors, Malmö och Lund – där bostadsgarantin inte finns – får studenterna i vissa fall förtur i köerna.

– Bostadsmarknaden för studenter är väldigt tvådelad. Vill man plugga i storstadsregionerna är det skitsvårt att få en lägenhet. Väljer man någon av de andra städerna är det väldigt enkelt att få en lägenhet, säger Johansson.

FAKTA

Här är studenterna garanterad lägenhet:

Ronneby

Västerås

Falun

Norrköping

Eskilstuna

Sundsvall

Örebro

Norrtälje

Kalmar

Karlstad

Karlskrona

Karlshamn

Bostadsgaranti innebär oftast att man är garanterad någon typ av bostad om man är nyantagen till det lokala lärosätet och inte tidigare har bott på orten. Vilken typ av bostad man får varierar.

Här kan du få förtur:

Uppsala

Grythyttan-Hällefors

Malmö

Lund

Innebär oftast att ett visst antal bostäder reserveras som enbart nyantagna kan söka. Städerna kan dock inte garantera någon bostad.

Källa: Uppgifterna är från Svenska Studentbostadsföreningen enkät som genomfördes under mars till april och vände sig till deras 53 medlemmar som representerar 60 000 av landets 80 000 studentbostäder.