Experten: Här är det perfekta cv:t

Här är de bästa tipsen

NYHETER

Ska du ta examen i vår?

Då är det dags att börja söka jobb.

Här är bästa tipsen för hur lyckas med ditt cv.

Arbetslivserfarenheter och social kompetens i all ära. Det är bra cv som tar dig till jobbintervjun. Hur gör man då för att lyckas när det är dags att söka jobb? Eva Pålsson är rådgivare på SKTF Direkt och granskar dagligen studenters cv. Hon säger att det vanligaste misstaget folk gör är att berätta för mycket om sig själv.

Visa vad du åstadkommit

– Många kan nästan bli lite för privata. Det enda man behöver göra är att skriva några korta rader om sig själv. Hur trevlig du är som person kan du visa på intervjun, säger hon.

Pålsson menar att det istället är sina erfarenheter från arbetslivet man ska lyfta fram. Att visa vad man åstadkommit och komma med konkreta exempel på projekt man lyckats med är a och o när man skriver sitt cv.

– I cv:t ska man naturligtvis ta upp sin utbildning. Det kanske viktigaste är dock att visa vad man har jobbat med. Har du haft föreningsmeriter eller kåruppdrag, glöm inte att berätta om dem, säger och fortsätter:

– Det är viktigt att titta ordentligt i annonsen. Har du vad som krävs? Och vad kan du tillföra till företaget? Se till att ditt cv matchar företagets efterfrågan. Annars blir det svårt att få jobbet.

Ge inte upp

I dagsläget ser arbetsmarknaden för Sveriges nyexaminerade studenter inte direkt ljus ut. Men trots varsel och lågkonjunktur säger Pålsson att det finns hopp för landets jobbsökande ungdomar.

– Det jag kan rekommendera är att använda sina kontakter och fortsätta söka. I värsta fall kan man överväga att jobba på någon annan ort. Men mitt viktigaste råd är att inte ge upp, säger hon.