Universitetet som lär dig allt om Twilight

Foto: AP
Vid Linnéuniversitetet kan du läsa kurser i vamyr och skräck. Bland annat får eleverna lära sig mer om Twilight.
NYHETER

Nu kan du lära dig allt om vampyrer, skräck och romantik.

Vid Linnéuniversitet ger vampyrforskaren Anna Höglund kurser i genren.

– Det här ämnena är viktiga om vi ska lära oss mer om oss själva och det samhälle vi lever i, säger hon.

Vid Linnéuniversitet i Växjö och Kalmar hålls kurser i det något skräckinjagande ämnena vampyrer och skräck. Det är monsterforskaren, vampyrforskaren och litteraturvetaren Anna Höglund som är expert i ämnet som håller i utbildningarna.

– Jag vill ge dig som är intresserad av vampyrer och skräck en chans att studera det här ämna utförligt med hjälp av vetenskapliga metoder, berättar hon.

900 ville läsa kursen

Intresset för vampyrer är stort och när hon höll sin första kurs i ämnet förra sommaren fick hon nästan 900 sökande till sin kurs.

Just nu håller hon en annan populär kurs ”Skräck och romantik” som bland annat behandlar så kallade paranormala romanser.

Lär dig mer om Twilight

Succéböckerna och filmerna Twilight med huvudpersonen Bella Swan och vampyren Edward Cullen är bara ett exempel på paranormala romanser.

– Det är ett genrebegrepp som man inte använder så ofta i Sverige, men som används väldigt mycket i USA där genren är enormt populär. Det märks att många studenter är intresserade av det här. De studenter som går kursen är otroligt engagerade och väldigt kunniga.

Kursen innebär bland annat att studenterna ska lära sig att analysera och kritiskt granska en bok eller film inom ämnet.

– Tanken är också att man ska få lära sig mer om genrens historia, och arvet från gotiken och skräckromantiken. Till exempel, vad har Twilight för förebilder? Har boken föregångare inom skräckgenren? Vi läser också dagens paranormala romanser, allt från vampyrromantik till zoombieromantik, säger Anna Höglund.

Älskar litteraturen

Studenter som läser kurserna kan vara personer som själva skriver skräck, jobbar med litteratur eller dem som älskar läsa.

– Vi har haft många som skriver fanfiction själva, men det utmärkande för kursen paranormala romanser är att den sökts av personer som älskar den här litteraturen och är väldigt insatta. Det finns även bibliotekarier som går kursen för att få kunskap i genren och för att veta vad unga människor gillar att läsa.

FAKTA

Här är kurserna i skräck och vampyrer vid Linnéuniversitetet

Vampyrfiktion, en sommarkurs på distans.

Vampyrer och makt, påbyggnadskurs, avancerad på distans.

Skräck och romantik, paranormala romanser. Distanskurs våren 2012. Kursen går redan nu men kommer tillbaka nästa år.

Skräckfiktion, distanskurs nu i höst.