Välj rätt skola – få högre lön

NYHETER

Du kan tjäna tusenlappar mer i lön beroende på vilken studieort du väljer.

De som läst Medie­- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitet i Sundsvall får 5 000 kronor mer i månadslön än de som läst samma utbildning vid Högskolan i Halmstad, visar en studie från Svenskt Näringsliv.

Foto: Aln

Svenskt Näringslivs studie av landets högskolor och universitet visar att det kan skilja tusenlappar i ingångslön beronde på vilken studieort du väljer att läsa vid.

Bättre lön efter studier i Sundsvall

Till exempel är löneskillnaden bland examinerade i Medie- och kommunikationsvetenskap stora. Examinerade från Mittuniversitet i Sundsvall får 27 176 kronor i månadslön, medan examinerade från högskolan i Halmstad får en en ingångslön på 21 800 kronor.

Studien visar även att det är stor skillnad i lön om du väljer att läsa på grundnivå eller avancerad nivå inom bland annat Teknikområdet. Studenter som läst Väg- och vattenbyggnad (samhälllsteknisk på avancerad nivå) vid Kungliga tekniska högskolan har 32 939 i månadslön medan Datorgrafik (högskoleutbildning) vid Luleå tekniska universitet ger omkring 10 000 kronor mindre i lön, då de tjänar 21 833 kronor.

”Mer pengar i lönekuvertet”

Enligt Svenskt Näringsliv ger bra samverkan med näringslivet en ökad chans till kvalificerat jobb och bättre lön.

”Sannolikheten att få ett jobb inom tre månader efter examen är 71 procent större om samverkan varit god eller mycket god. Vi kan också för femte året i rad konstatera att en god samverkan leder till mer pengar i lönekuvertet. God eller mycket god kontakt med arbetslivet under utbildning på grundnivå leder till i genomsnitt 2,1 procent högre ingångslön per månad, vilket motsvarar 479 kr. En examen på avancerad nivå leder till i genomsnitt 3,8 procent högre lön, vilket motsvarar 867 kr”, skriver de i sin studie.

ARTIKELN HANDLAR OM