Marianne hjälper djuren över nätet

RELATIONER

Veterinären Marianne Tornvall hjälper oroliga hund- och kattägare på Veterinaren.nu.

Varje dag får de omkring 20 frågor som de försöker besvara inom några dagar.

– Målet är att sprida information om hur man bäst tar hand om sitt sällskapsdjur, säger hon.

Marianne Tornvall på Veterinaren.nu.

Marianne Tornvall, veterinär på sajten Veterinaren.nu, svarar varje vecka kostnadsfritt på djurägarnas frågor.

Dagligen får hon och de andra veterinärerna som arbetar med hemsidan in ett tjugotal frågor som de försöker besvara inom sju arbetsdagar.

– Vi är 6-7 stycken som hjälps åt att svara. Vi får väldigt mycket frågor som rör hundars och katters beteende, exempelvis varför katten kissar inne, eller varför hunden skäller vid olika situationer. Vi är noga med att upplysa om att vi inte kan hjälpa till med akuta frågor utan hänvisar alltid frågeställaren till att uppsöka veterinär om frågan behöver ett omedelbart svar, berättar hon.

När ska man kontakta er och när tycker du att man ska söka hjälp på en klinik?

– När man som hund- eller kattägare kommer till veterinären finns det inte alltid så mycket tid över för samtal kring ens sällskapsdjur. Det dyker även ofta upp frågor efter besöket. Det är just sådana tillfällen Veterinaren.nu ska kontaktas. Med andra ord är Veterinaren.nu passande i alla lägen förutom de akuta lägena, då bör man uppsöka sin veterinär så snabbt som möjligt, säger hon.

Här under ser du några av frågorna som djurägarna har och Mariannes svar till dem.

Här kan du själv ställa dina frågor.

FAKTA

Frågor och svar

Min katt på 10 år kräks flera gånger om dagen

Hej!

Min ena katt som är 10 år gammal kräks flera gånger om dagen, speciellt efter att hon just har ätit. De 3-4 första gångerna kommer det upp delvis smält mat och sedan kommer bara vitt skum och vad som ser ut som vatten. Så det blir rätt så stora pölar. Dessutom verkar det som om hon har ont då hon “klagar” innan kräkningarna börjar och går undan och vill lägga sig någonstans ifred så fort hon får chansen. Hon är annars väldigt kelig och vill vara nära en.

Vi har nyligen bytt mat, och strax därefter började problemen. Ska snarast byta tillbaka till den sorten vi hade innan och ska kontakta veterinären direkt på måndag. Men jag är så orolig för vår älskling så vill gärna ha ett svar eller i allafall råd på hur jag får henne att må bättre.

Vår andra katt som också är en hona på 10 år har inte reagerat alls på att vi bytt mat. Ska tillägga att båda katterna är kastrerade honor som är ganska överviktiga.

Tacksam för svar!

Mvh Johanna

Veterinären svarar

Hej Johanna!

Om du behöver snabbt svar på en fråga så behöver du kontakta närmsta öppna veterinärmottagning, vi hinner mycket sällan svara på frågor samma dag.

Precis som du misstänker så kan det vara så att det är foderbytet som ställer till det. Byt snarast tillbaka till det gamla fodret, precis som du tänkt. Sluta direkt att ge det nya fodret och ge istället t ex kokt vit fisk eller kokt kyckling i små portioner flera gånger om dagen. Om hon är slö och/eller även kräks upp allt vatten som hon dricker så behöver du söka veterinär akut, annars kan du möjligen vänta någon dag. Om din katt inte får behålla mat på flera dagar, så är det risk att hon får problem med sin hull. Överviktiga katter har större risk att få problem med levern än normalviktiga.

Jag hoppas att din katt kryar på sig snart!

Min katt kräks och får upp slem

Hej,

Jag hoppas verkligen att jag kan få hjälp. Igår kväll hörde jag och min sambon vår lilla hon katt jama inne på toaletten. Vi gick dit för att kolla vad det var och upptäckte att det låg två gulaktiga klickar på golvet (omkretsen som ett decilitermått ungefär). I den ena låg det även två godbitar (ungefär en kvart tidigare hade jag gett henne godis, två stycken men delade dom så att det blev fyra små). Slemet/kräket var väldigt segt och gulaktigt. Hon beter sig som vanligt leker busar men äter mindre än hon brukar. inatt vaknade vi utav att hon kräks igen och det låg denna gången en klick med gulaktigt slem. sen detta hände igår runt halv åtta tiden så har hon bara kissat tre gånger. hon är bara 12 veckor ungefär. vad händer och vad ska vi göra?

/Emelie

Veterinären svarar

Hej Emelie!

Det gula du ser är magsaft som hon kräkt upp eftersom hon är tom i magen. Eftersom hon är så ung ska du vara extra uppmärksam eftersom unga katter kan bli riktigt dåliga snabbt. Ge gärna småportioner ofta av skonkost för magen ex. Hills i/d och Canikur Pro för att återupprätta magtarmbalansen.
Det är oftast bättre att ge små små portioner med väldigt korta intervall än att fasta katten helt. Se till att katten fortsätter ha bra allmäntillstånd och får i sig vätska. Om det inte successivt blir bättre över de kommande dagarna bör du kontakta din egen veterinär. Likaså om din katt har feber, kräks/bajsar blod eller är allmänpåverkad. I såfall bör du helst ta med dig ett avföringsprov som du samlat upp i tre dagar till din veterinär.

När magen varit stabil i minst två dagar med mer normalstorlek på portionerna, men fortfarande skonkost, så kan man börja blanda i den vanliga maten och successivt gå tillbaka till det vanliga kattungefodret. Ofta tar det således ca 1 vecka innan man kan börja ge den vanliga maten.

Kattungar får ofta magbesvär pga mask så mitt råd är dessutom att du avmaskar din katt med ex. axilur tre dagar i följd.

rött/deprimerad hund?

Trött och deprimerad hund

Hej!

Vår hund har blivit väldigt trött. Han kommer inte när man ropar på honom, svansen hänger ner och verkar vara deprimerad. Han äter fortfarande och kan gå ut, men annars ligger han och sover i sin hundkorg nästan hela tiden. Vad kan det vara för fel på honom?

Han orkar t.ex inte hoppa upp i soffan längre (som han gärna gjorde förut). När vi såg att svansen hänge så började vi söka runt i internet och hittade något som kallas “vattensvans”. Stämmer symptomen in på det eller kan det vara något annat? Vår hund är sex år gammal och detta har pågått i tre dagar nu. Vi börjar bli oroliga.

Tacksam för svar!

Veterinären svarar

Jag tycker du ska kontakta närmaste veterinär. Har han till exempel en fästingburen infektion kan symptomen vara de du beskriver. Det kan även vara något annat. Ett normalblodprov och eventuellt en  röntgen kan ge svar på vad som fattas honom. Vid vattensvans brukar hunden ha mycket ont i sin svans. Har han inte badat och inte har ont i svansen så är det inte så sannolikt att det är det som är vad som fattas honom.

Min hund spyr

Min hund har nu i ett par tre dagar spytt upp all sin mat. Jag har idag provat att ge henne lite olja i maten och det gick ju bra för henne att äta men nu på kvällen började hon spy igen. Vad kan jag göra för henne? Jag är ju så rädd om min lilla docka!

Veterinären svarar:

Hej!

Det är dags att söka veterinär med din hund. Om hunden inte får behålla mat under flera dagar så är det något som inte står rätt till, och då är det dags att få hjälp.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM