Världens bästa sopåtervinning inte bra nog

Politikerna vill ständigt förbättra systemet medan återvinningsföretagen är nöjda

NYHETER

Politikerna vill ständigt förbättra vår sophantering – nu reagerar vd:n för återvinningsföretaget FTI på amatörernas klåfingrighet.

– Vi borde vara mer nöjda, säger John Strand.

Enligt Naturskyddsföreningen har Sverige världens bästa system för återvinning – detta hindrar dock inte svenska politiker från att drömma om den perfekta avfallshanteringen.

– Problemet med vår verksamhet är att alla tycker sig veta hur det skulle kunna fungera bättre – man är själv expert och behöver inte lyssna på branschen. Det har blivit något av en ”cykelställsfråga”, säger John Strand är vd för FTI.

80 procent av svenskarna nöjda med återvinningen

Hans företag är en produkt av lagen om producentansvar. De samlar in glas, plast, metall och papper åt de svenska tillverkarna. Enligt John Strand är 80 procent av befolkningen nöjda med hur återvinningen fungerar. Trots detta vill politiker med jämna mellanrum ”förbättra” systemet.

De vill bland annat utöka vad man kan lämna in på återvinningsplatserna. En inlämnad stekpanna av järn kan dock skapa mer besvär än nytta. En annan fråga är synen på olika material. Vd:n ger aluminiumförpackningar som exempel där en återvunnen burk innebär att man sparar 95 procent energi.

– Vi borde fokusera på andra, mer viktiga frågor än att förstöra ett system som fungerar, säger han.

"Vi borde vara stolta över världens bästa återvinningssystem"

John Strand anser att vi ibland har en tendens att inte se de bra saker som vi gör i Sverige. Han tycker att vi borde vara stolta över det system som betraktas som världens bästa.

– Fisken i Mälaren som har spår av antidepressiva medel i köttet, det är ett avfallsproblem – inte om vi återvinner 91- eller 93 procent glas, säger John Strand.

John Edgren/Minimedia