Rockstjärnorna som räddar gäddorna

Designar gäddrag till förmån för forskning

NYHETER

Nu ställer rockstjärnorna upp för att rädda den svenska gäddan.

Dregen från Backyard Babies och Erik Ohlsson från Millencolin har designat ett nytt gäddrag.

Hela överskottet går till gäddforskning.

Foto: Jonas Jörneberg

Den svenska gäddan har minskat kraftigt på ostkusten under de senaste åren. De exakta orsakerna till minskningen är okända och nu startas ett gäddforskningsprojekt av insamlingskampanjen "Ge fan i våra vatten" där flera svenska artister engagerat sig.

Bakom projektet står Sportfiskarna och flera artister som förra året gav ut samlingsskiva med namnet "Ge fan i våra vatten". På skivan medverkar bland annat The Hives, Backyard Babies, Millencolin och Moneybrother.

Projektet har redan dragit in över 200 000 kronor

Projektet har redan samlat in över 200 000 kronor till satsningar på miljö och fiske. Två prioriterade områden är inlösen av laxfällor och gäddforskning.

– Många av våra polare i andra band gillar att fiska. När vi träffats har vi också snackat om vad vi kan göra för fisken och fisket. Till slut blev det en samlingsplatta som vi döpte till "Ge fan i våra vatten", och det känns grymt kul, säger Erik Ohlsson, fiskefrälst medlem i Millencolin.

Specialdesign

Nu tas nästa steg i satsningen – ett gäddrag specialdesignat av Dregen och Erik Ohlsson lanseras lagom till att fiskesäsongen drar i gång på allvar. Draget heter "Buster Jerk Ge fan i våra vatten-edition" och hela överskottet går till gäddforskning.

– Att designa ett eget bete var jätteskoj. Att pengarna dessutom går till viktig forskning om gäddorna känns helt rätt, säger Erik Ohlsson.

Fler satsningar från Ge fan i våra vatten och stjärnmusikerna är att vänta.

– Vi kommer att presentera gäddforskningsprojektet tillsammans med forskare och musiker i maj, säger Sportfiskarnas projektledare Joel Norlin.

Maths Nilsson/Minimedia