Ny lag förbjuder digitalboxar

Ny ekodesignlag tvingar tillverkarna ta hänsyn till energiförbrukning i alla produktionsstegen

NYHETER

Enligt ekodesignlagen som börjar gälla i maj 2008 måste tillverkarna ta hänsyn till produktens miljöpåverkan. Kravnivån på strömtillgång i standby-läge blir då 0,5 – 1w, något många digitalboxar inte uppfyller.

Ekodesignlagen kommer ur ett EU-direktiv som syftar till att förbättra produkternas energieffektivitet och ta hänsyn till miljöpåverkan i alla steg under produktionen. Krav för ett 20-tal produkter håller nu på att utarbetas och din nyinköpta digitalbox ingår i en av grupperna. Andra produkter i grupperna är bland andra datorer, vitvaror och belysning.

Omröstning om införande av kravnivåer

En omröstning om kravnivåer på energiförbrukning för enklare digitalboxar, datorer, nätaggregat och värmepannor planeras till september 2008. Drar de mer ström än 0,5 – 1w kan det bli förbjudet att sälja dem.

– Blir det så att kravnivåer införs så kommer inte det drabba konsumenterna märkbart. De produkter som redan finns på marknaden kommer inte att återkallas. Däremot kommer de produkter som släpps på marknaden efter det att lagen trätt i kraft uppfylla kravvärdena i ekodesignlagen, säger Camilla Ottosson på Energimyndigheten.

Sofia Sofroniadou/Minimedia