Värm vatten med uppblåsbara solceller

Rekordbilligt sätt att värma vatten

NYHETER

Nu kommer den första uppblåsbara solcellen.

Från 1500 kronor kan prylen bli din.

Bäst passar den för att värma upp vatten.

Engelska företaget IDC planerar att starta massproduktion av en ny rekordbillig solcell- Solarstore. Den svarta gummimadrassen rymmer drygt 30 liter vatten och ska kunna värma 3 fulla tankar om dagen. Tom kan den packas ned och förvaras i exempelvis en ryggsäck.

Att värma vatten med solenergi har länge varit ett sätt för campare att värma sitt eget duschvatten. Men volymerna har tidigare varit för små och tekniken för oeffektiv för hushåll på grund av den långa tid det tar att värma en mindre mängd vatten.

Men nu har företaget IDG expanderat camparnas teknik, den nya lösningen har fått en yta på 2 kvm för upptagning av solenergi. Större mängd vatten värms upp snabbare vilket lämpar sig bra för små hushåll och sommarstugor. Solcellerna sägs kunna nå temperaturer på upp emot 80 grader celcius.

Solarstore kan bli din för en engångskostnad på cirka 1500 kronor men beräknas kunna sjunka i pris till en ännu lägre kostnad om företaget får igång en massproduktion. Beräknat på Storbritanniens elkostnader får du igen priset efter 6 månaders användning i form av sparad energi.

Alla patent är klara och tillverkning ska starta inom kort. IDC söker nu distributörer i Sverige och resten av världen.

Maths Nilsson/Sofia Sofroniadou(MiniMedia)