Välj rätt el för miljön och plånboken

Grön el behöver inte kosta skjortan

NYHETER

När Greenpeace listar de bästa elbolagen toppar bolag som kan garantera ursprunget.

– Att energin kommer enbart från förnyelsebar energi är det viktigaste, säger Malin Eriksson på Gävle Energi.

Att välja rätt elavtal är en liten vetenskap i dag. Du ska ta hänsyn till miljöfaktorer, miljömärkning och olika prisavtal. Många väljer "Bra miljöval" som kostar 1,4 öre extra per kilowattimme. Den märkningen visar att ditt elval stödjer utveckling av förnyelsebar energi, men elen kan komma från kärnkraft och fossila anläggningar.

Men det finns elbolag som går ett steg längre. Greenpeace listade nyligen de bästa svenska elbolagen ur miljöhänseende. I topp hamnar bolag som garanterar ursprunget på sin energi och bara köper el från förnyelsebara energikällor som vindkraft, vattenkraft och biobränsle.

Många av bolagen har dessutom konkurrenskraftiga priser, och inget extra prispåslag för att elen bara kommer från förnyelsebar energi.

– Först när tillräckligt många konsumenter gått bort från fossila bränslen kommer vi att se en skillnad. Vi kallar det Källmärkt el och garanterar kunderna att vi inte köperkärnkraft eller fossil el, säger Malin Eriksson, sälj och marknadsansvarig på Gävle Energi som är ett av bolagen som hamnar i topp.

Intresset för Gävle Energis Källmärkta el har varit stort. Flera turistanläggningar och mindre industrier ser det som en konkurrensfördel att använda sig av Källmärkt el. En av kunderna är Ishotellet i Jukkasjärvi som av förståliga skäl vill vara klimatneutralt.

– Det är jätteroligt att så många vill ha el som bara kommer från förnyelsebara energikällor. Vi i Sverige är för små för att förändra världen, men tillräckligt stora för att påverka, och det är viktigt, säger Malin Eriksson.

Maths Nilsson/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM