Första spårbilarna testas i Sverige

Här är kommunerna som satsar

NYHETER

Förarlösa spårbilar ska minska på biltrafiken och förbättra kollektivtrafiken. Idag träffas intressenätverket Kompass för att lägga fram en gemensam strategi för satsning på spårbilarna. Redan nu testas bilarna på en uppbyggd bana utanför Uppsala.

7 kommuner har hittills anslutit sig till Kompass – Botkyrka, Eskilstuna, Sigtuna, Södertälje, Uddevalla, Uppsala och Värmdö. Förhoppningen är att minska biltrafiken samtidigt som man löser problemet med överbelastad kollektivtrafik och undviker de stigande oljepriserna.

–Det är kommunerna som sitter med problemet med ökad trängsel, buller, trafikolyckor och bristande kollektivtrafik. Därför är det också kommunerna som driver fram spårbilar som den nya trafiklösningen, sager Magnus Hunhammar, stadsplanerare på IST (Institute for Sustainable Transportation) och initiativtagare till Kompass till webbtidningen Miljörapporten.

Intresset stort i Stockholm

Haninge, Kiruna, Tyresö, Åre och Östersund har visat intresse för nätverket men ännu inte anslutit sig. För att kvala in som medlem krävs att kommunfullmäktige beslutat att utreda hur spårbilar kan passa in i kommunens trafikplanering.

Kompass kommer under tisdagen att lägga upp en gemensam strategi för hur spårbilarna ska ta steget från planeringsstadiet till verkligheten för att skapa en tillräcklig efterfrågan för företagen att våga satsa på den nya tekniken. Dessutom vill nätverket sätta press på myndigheter och regering så att spårbilarna får en plats i nästa års infrastruktursproposition.

–Det är för dyrt för en enskild kommun att bygga upp de första spårbilbanorna på egen hand, där måste staten gå in med stöd, menar Magnus Hunhammar.

De Eldrivna spårbilarna har många fördelar: de låter mindre, är utsläppsfria, minskar risken för trafikolyckor och dessutom frigör värdefull mark då spåren läggs ovanför marken.

Magnus Hunhammar tror att det ökade intresset för spårbilar till stor del ligger i att flera stora företag börjat utveckla tekniken kring spårbilar. Redan nu provkör det koreanska företaget Vectus sina prototyper på en testbana utanför Uppsala.

Sofia Sofroniadou/Minimedia