Här är Sveriges bästa stränder

10 färre än förra året

NYHETER

I år får 35 stränder miljöutmärkelsen Blå Flagg, det är 10 färre än under förra året. Utmärkelsen star för ren, säker och turistvänlig anläggning.

Den 5:e Juni är det dags för alla hamnar och stränder som fått miljöutmärkelsen att hissa blå flagg. Utmärkelsen delas ut av FEE (Foundation for Enviromental Education) till 3300 hamnar och stränder i 38 länder. För att få utmärkelsen måste ett antal krav uppfyllas vilka syftar till god vattenkvalitet, hög säkerhet och miljöinformation.

– Med miljöutmärkelsen Blå Flagg kan en gästhamn eller badplats systematiskt få hjälp i arbetet med miljö- och kvalitetsfrågor. För båt- och badturister blir den blå flaggan även en garanti för rena hamnar och stränder med hög säkerhet och service, samt att platsen är fri från skräp och föroreningar. Samtidigt har även individen ett stort ansvar att inte skräpa ner, exempelvis kan en cigarettfimp ligga kvar i naturen circa 1-5 år och ett tuggummi i circa 20 – 25 år, sager Jessica Ångström, projektledare för Blå Flagg och på Håll Sverige Rent i ett presmeddelande.

I Stockholms län, Blekinge, Dalarna och Västernorrland har endast en strand i respektive län fått Blå Flagg, i Västra Götalands 4 st, Halland 8, Skåne 12 och Kalmar 7.

Här finns hela listan på stränderna i Sverige

FAKTA

Så länge finns skräpet kvar

Allt som vi slänger I naturen finns kvar. Glas har en nedbrytningstid på 1 miljoner år medan apelsinskal försvinner på 2-5 veckor.

Stiftelsen “Håll Sverige Rent” går nu ut med ett informationsmaterial om Blå Flagg där man listar hur länge olika sorters skräp ligger kvar I naturen.

Under rubriken “ingenting försvinner, allt finns kvar” listar man hur lång tid det tar för olika material att brytas ner av naturen. En snusdosa finns kvar I 450 år medan en pappkartong försvinner efter 0.5.

Här följer listan:

Glas = 1 miljon år

Plast = 450 år

Aluminium = 200-500 år

Tuggummi = 20-25 år

Plastbestruket papper = 5 år

Cigarettfimp = 1-5 år

Pappkartong = 0,5 år

Apelsinskal = 2-5 veckor

Sofia Sofroniadou/Minimedia