Kör din bil - på kobajs

"Det är banbrytande"

NYHETER

Snart kan du tanka din miljöbil med biogas framställd av kospillning.18 bondgårdar i Dalsland ska länkas samman och producera biogas av gödsel. Staten satsar 15 miljoner kronor på projektet.

Foto: AP

Clean Fuel concept – Biogas Brålanda heter projektet som är ett helt nytt koncept inom biogasindustrin. 18 jordbruk i Dalsland från mellerud till Vänersborg ska länkas samman via nedgrävda ledningar. Varje bondgård kommer att ha en egen anläggning för att tillverka rågas av gödsel. Gasen kommer sedan att transporteras via ledningarna till en upparbetningsanläggning där den renas till biogas och sedan transporteras vidare till tankstationer runt om i Sverige.

– Jag vågar säga att konceptet Biogas Brålanda är banbrytande. Vi bygger en ny bransch med morgondagens metod för att producera miljövänligt bränsle. Och dagens beslut om Klimp-pengarna betyder att staten har insett att det här är en fantastisk chans för Sverige, säger Karin Stenlund, projektkoordinator från Innovatum Teknikpark, till Miljörapporten.

Projektet finansieras av Klimp-pengar från Naturvårdsverket med 15 miljoner kronor. Sammanlagt delas 480 miljoner kronor ut varav 34 procent går till biogasrelaterade projekt.

Under den första produktionstiden kommer 130 000 ton gödsel omvandlas till biogas vilket motsvarar en årsförbrukning bränsle för 30 lastbilar, 30 bussar och 250 personbilar. I framtiden vill man utöka produktionen till att omfatta bränsle för 8000 bilar och 100 bussar årligen.

Det nedgrävda rörsystemet kommer att börja byggas vid årsskiftet med arbetet med bondgårdarnas rötningsanläggningar startar redan efter sommaren, meddelar Karin Stenlund.

Sofia Sofroniadou/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM