Spar pengar med rätt tv

Kan skilja upp till 60 % i energiförbrukning

NYHETER

Att välja rätt tv handlar om mer än bra bildkvalitet och funktioner. Att apparaten har en låg energiförbrukning tjänar bade din plånbok och miljön på enligt ett nytt test som energimyndigheten gjort i samarbete med konsumentverket.

5 tv-apparater med likvärdig bildkvalitet valdes ut för testning av Energimyndighetens testlab. Alla apparaterna hade inbyggd digital-tv-mottagare och LCD- eller plasmaskärm.

Testet visade tydliga skillnader i energiförbrukning, väljer du en plasma-tv kan din energiförbrukning bli betydligt högre än om du väljer en LCD modell, skillnaden kan uppgå till 60 procent i energiförbrukning mellan de olika apparaterna.

– Energikostnaden kan mer än tredubblas när du byter ut din gamla 28 tums bildrörs-tv till en ny 42 tums plasma. Det är nog många som köper ny tv utan att tänka på detta, säger Mikael Holst projektledare för tv-testet vid Energimyndighetens Testlab i ett pressmeddelande.

Energimyndighetens mätningar i 400 hushåll i Sverige visar att vi i genomsnitt använder tv:n fem timmar dagligen och sedan later den stå i standby läge. Baserat på ett elpris på 1,25 kr per kilowattimme blir skillnaden i energikostnad 242 kronor per år mellan plasman och LCD:n.

Testet gick ut på att jämföra apparaternas olika funktioner som elförbrukning, bild- och ljudkvalitet, funktioner och användarvänlighet.

Bäst i testet var Sonys LCD tv som fick en beräknad förbrukning på 315 kilowattimmar per år, sämst var LG:s plasmamodell med en energiförbrukning på 509 kilowattimmar per år.

Sofia Sofroniadou/Minimedia