Bert och Carola lär barn äta rätt

Hälsosam och ekologisk skolmat i nytt program i TV4

Foto: Andreas Lundberg
Carola Magnusson, prisbelönt husmor.
NYHETER

I höst startar det nya programmet Matakuten i TV4 där skolbarn ska drillas i konsten att äta rätt. Programledare är skara-ikonen Bert Karlsson som paras ihop med kända matpersonligheter som husmor Carola Magnusson, prisbelönt för sin ekologiska matlagning.

Foto: Erika Stenlund

2007 vann hon utmärkelsen ”Utmärkt Miljöledarskap” för sin cateringfirma Carolas Eko som levererar ekologisk och närproducerad mat till skolkök, äldrevård och näringsliv.

–Matakuten går ut på att jag ska förändra ett skolkök till mer ekologiskt och miljövänligt. Jag är kocken Carola som ifrågasätter och hjälper till och ser möjligheter. I höst visas sex stycken en timmes avsnitt i TV4, berättar hon för Miljöaktuellt.

Carola Magnusson kommer att medverka i programmet tillsammans med Bert Karlsson och en rad kända matprofiler.

– Vi kommer att besöka tre skolor där vi går in och gör en förändring i allt, kan man säga. Från vad skolköket använder för råvaror till matsalsmiljön, berättar Bert Karlsson. 9A var ett bra program men det här är in i helvete bra, fortsätter han.

Är svenska skolkök miljömedvetna idag?

– Vi besöker en skolbespisning där 95 procent av maten som lagas är ekologisk men det finns så mycket dumma regler som gör det ohållbart för de flesta skolor att hålla nere priset samtidigt som de ska tänka på miljön. Som exempel kan nämnas att 25 procent av skolmaten slängs och dessutom ofta transporteras lång väg, säger Bert. Under inspelningens gång har jag bett tio olika experter och skolpersonal skriva ner tio tips var på hur man kan förbättra skolmaten, som jag senare ska dela ut till våra ministrar.

Sofia Sofroniadou/Minimedia