Eget fett blev biobränsle

Kroppsfett och använda kondomer - världens sjukaste återvinning

Foto: Lina Boström Einarsson
NYHETER

Peter Bethune sökte sponsorer till hans världsrekordförsök i att segla jorden runt enbart på biobränsle, på mindre än 75 dagar när han kom på idén att göra biobränsle av sitt eget kroppsfett. Men det är inte det enda försöket till att leva mer miljövänligt som får folk att höja ögonbrynen. I Kina tillverkar man hårsnoddar av använda kondomer enligt tidningen Discover Magazine som listat världens sjukaste återvinningsförsök.

1. Båten Earthrace startade sin jorden-runt-segling i Mars tidigare i år, båten drivs helt av biobränsle men för kaptenen Pete Bethune var inte det en tillräcklig insats för miljön. För att tydligare få fram sitt budskap om att allt bränsle borde bytas ut mot Biobränsle lade han sig under kniven och genomgick en fettsugning. Tillsammans med två fettsponsorer lyckades han få ihop 10 liter fett som omvandlades till 7 liter biobränsle.

2. 2002 fick New Yersey i USA en 17 meter lång bro tillverkad a över 100 000 polystyren muggar och 80 000 plastflaskor. Bron är byggd enbart av återvunnen plast av två forskare från Rutgers University som fann att om man blandade de två plastsorterna högdensitets polytylen och polystyren i rätt sammansättning fick man fram ett robust och hållbart material som till och med håller för tung biltrafik.

3. Ett kinesiskt företag har specialiserat sig på att återvinna använda kondomer för att tillverka hårband. När myndigheterna fick nys om affärsidén gick de ut och meddelade att återvinning av använda kondomer är olagligt eftersom konsumenterna riskerar att smittas av könssjukdomar som kan finnas kvar i plasten.

4. I staden Mannheim i Tyskland finns återvinningscentralen för döda husdjur. Företaget Doggone tar emot ditt avlidna husdjur, kremerar dem och omvandlar resterna till gödningsmedel. Idén kom till efter att staden uppmärksammat problemet med nedgrävda, avlidna djur som en potentiell hälsorisk.

5. Nu kan du få fräshare luft med Walesisk fårspillning. Spillningen steriliseras, tvättas och återvinns till papper som blir till vykort, luftfräshare och bokmärken. Företaget Planettrash säljer luftfräsharen via sin webshop, du kan få den i dofterna ”gräs” eller ”påsklilja”.

6. Nu kan du avnjuta din sista vila i en miljövänlig kista. Det brittiska företaget Ecopods erbjuder begravningskistor tillverkade av återvunnet papper och naturliga förhärdare. Kistans tillverkare, Ecopods designer, Hazel Selene fick emotta pris av det Brittiska Parlamentet för sin idé.

7. Storexportören av nötter – Australien har nu funnit ett sätt att hålla skadedjur borta från odlingarna. Av skal till gamla Macintoshdatorer har man byggt hus åt skadedjursätande fåglar i nötträdgårdarna.

8. Företaget NIKE som bland annat tillverkar sportkläder och skor har nu börjat återvinna gamla sportskor och gör om dem till råmaterial för olika sportytor som exempelvis tennisplaner och löpbanor.

9. Ett liknande projekt pågår I Kina där över 1 miljon osålda exemplar av Robbie Williams senaste skiva kommer att användas för att ytbehandla vägar.

Sofia Sofroniadou/Minimedia