Norrlänning snålast i Europa

Baldos vinnare i Shell Marathon Awards

Foto: Johan Karlsson
NYHETER

Hybridbilen Baldos vann överlägset årets ekobilstävling på Nogarobanan i Frankrike. Som bäst klarade bilen 299 km på 1 liter bensin och 6 gram koldioxidutsläpp per kilometer, berättar tidningen Ny Teknik.

Den lilla Porsche-liknande hybridbilen Baldos tillverkades av sistaårsstudenterna på Luleås tekniska Universitet, LTU. Syftet med projektet var att ta sig an utmaningen att bygga ett så bränslesnålt fordon som möjligt inför miljötävlingen “Shell Eco Marathon” som gick av stapeln under helgen i Frankrike.

Baldos vann överlägset med de två bästa resultaten i sin klass och kammade dessutom hem Alternative Gasoline Award, Climate Friendly Award samt Bosch Technical Innovation Award.

- Dessutom kom vi tvåa i bade designtävlingen och vägsäkerhetstävlingen. Det är långt över förväntan för ett lag som tävlar för första gången, säger Kalevi Heyyppä, handledare för baldosprojektet till Ny Teknik.

Uppemot 60 lag tävlade i klassen Urban Concept. En fjärdedel tog sig inte till start och flera lag misslyckades med att fullfölja alla sina försök. En av Team Baldos största konkurrenter var KTH-laget Spiros som kammade hem första pris för snyggaste- och mest genomarbetade bidrag “SKF design Award”.

Vinnaren Baldos har en topphastighet på 41 km/h och är en seriehybrid med en etanoldriven förbränningsmotor som laddar en superkondensator som i sin tur driver bilen.

Läs mer om supersnåla bilen på nyteknik.se

Sofia Sofroniadou/Minimedia