Kinakrogar utrotar hajar

90 procent av hajpopulationen har försvunnit sedan 80-talet

NYHETER

Den populära rätten hajfensoppa som finns på de flesta kinesiska restauranger runt om i världen är ett av de största hoten mot havens hajar menar dokumentärfilmaren Rod Stewart som i dagarna har premiär för sin film Sharkwater, skriver Miljöaktuellt.

Foto: AP

Hajarna i världens hav håller på att utrotas, menar dokumentärfilmaren Rod Stewart som under större delen av sitt liv följt havens skräck. I sin nya dokumentär Sharkwater som har premiär på svenska biografer idag listar han en mängd orsaker till att djuren nu håller på att utrotas, den största anledningen menar han är att djuren jagas för att hamna på tallriken i form av hajfensoppa som idag serveras på många restauranger runt om i världen.

I filmen möter Stewart hajfensmaffian i Costa Rica och får även fly från tjuvfiskare samt tampas med köttätande bakterier och korrumperade poliser.

– Filmen Sharkwater är jätteviktig för att öka kunskapen om hajens betydelse för ekosystemet, säger David C Bervi, ordförande i Svenska Hajföreningen. Sedan 80-talet har 90 procent av hajpopulationen i världen försvunnit och det är ett jätteproblem. Vithajen utanför Australiens kust har nästintill utrotats, den har minskat med 94 procent de senaste 20 till 30 åren, fortsätter han.

Svenska Hajföreningen menar att om hajarterna ska överleva krävs det lagändringar.

– Kilopriset på hajfena ligger idag på mellan ett- till femtusen kronor beroende på hajart. En industri som omsätter ofantliga mängder pengar varje år, säger David C Bervi. För att kunna stoppa tjuvfisket och svarthandeln med hajfenor krävs därför ett förbud mot handel med hajfenor och hajkött.

Hajar är lätta att utrota eftersom de inte blir könsmogna förrän vid 15 års ålder och dessutom endast föder en till 2 ungar vartannat år, enligt Miljöaktuellt.

Sofia Sofroniadou/Minimedia