Sportredskap lika farliga som Asbest

Golfklubbor, tennisracketar, tävlingscyklar och gymredskap kan ge cancer.

NYHETER

Kolnanorör är en av hörnpelarna inom nanotekniken och är beståndsdelar i många sporredskap som tennisracketar och golfklubbor. Omsättningen är enorm och inom fem år väntas handeln med kolnanorör omsätta tio miljarder kronor. Nu visar ny forskning att kolnanorören är lika farliga som asbest, skriver Ny Teknik.

Foto: AP

Asbest användes tidigare som isoleringsämne vid husbyggen men förbjöds 1982 efter att forskning visat att ämnet orsakar cancer och dammlunga. Ny forskning visar att det lovande ämnet kolnanorör som förväntas omsätta miljarder inom några år ger samma skador på kroppen som asbest.

En rad experter från fem olika institutioner i England och USA har tillsammans gjort omfattande studier med kolnanorörens påverkan på moss. Försöksdjuren fick fibrerna injicerade i magen som efter en vecka uppvisade inflammationer och sjukliga förändringar, vanliga i förstadiet till cancer.

Årligen tillverkas 100 ton kolnanorör som används i tillverkning av olika sporttillbehör som tennisracketar, golfklubbor, tävlingscyklar, styrketräningsredskap men även i vattentäta kläder och vissa filtar. Kolnanorör används även i färg för lackering av bilens plastdetaljer. Men det totala användningsområdet för fibrerna är ännu okänt.

På grund av dess stora potential som förstärkare vid tillverkning av olika produkter förväntas handeln med kolnanorör omsätta tio miljarder kronor inom de närmaste fem året.

– I första hand kan det här vara ett arbetsmiljöproblem, hävdar Agneta Falk-Filipsson toxikolog som forskat om nanoteknikens risker, till Ny Teknik. Riskerna kan finnas främst vid tillverkning och återvinning men även vid underhåll och reparation, fortsätter hon.

Agneta Falk-Filipsson efterlyser fler och bättre studier för att kunna dra säkrare slutsatser.

– De nya rönen bekräftar våra misstankar om nanoteknikens påverkan på människan men däremot kan man inte dra slutsatsen att kolnanorören absolut ger cancer, sager hon till tidningen Ny Teknik.

Läs mer på Ny Teknik

Sofia Sofroniadou/Minimedia