Bilen som ska rädda miljön

Chevy Volt blir verklighet

NYHETER

General Motors har nu fått klartecken för production av elbilen Chevy Volt och med den går man från de amerikanska jättarna till att satsa på en mindre, mer europeisk look, skriver Ny Teknik.

Foto: AP

General Motors, tillverkare av bränsletörstiga biljättar som Hummer, Chevrolet och Buick bland andra går nu over till en mindre och mer Europeisk look. Elbilen Chevy Volt kommer att kunna laddas med en, enligt amerikansk standard, vanlig 110 voltsplugg. Elbilen kommer att utrustas med ett litiumjonbatteri som har visat sig kunna producera upp till tio gånger mer energi än vanliga batterier och är därför skonsammare för miljön. För att kunna ladda batteriet då du kör utrustas även elbilen med en reservtank för bensin eller E85. Chevy Volt kommer då att ha en körsträcka på drygt 104 svenska mil.

För den som kör mindre än 40 miles motsvarande 6.43 svenska mil kommer inte bränsle att behöva användas och utsläppen kommer därför att vara lika med noll.

– Chevy Volt är nu definitivt på G. Vi ser detta som det största steget i bilindustrins väg bort från vårt historiska bensinberoende, sade GM:s styrelseordförande och koncernchef Rick Wagoner till aktieägarna på GM:s bolagsstämma på tisdagen, skriver Ny Teknik.

Amerikanska bilanalytiker säger att General Motors planerar att tillverka minst 100 000 Chevy Volt per år vid huvudfabriken i Detroit men även lägga viss produktion utomlands, skriver Ny Teknik. Samtidigt som nyheten om elbilen kom avslöjades även att GM lägger ner 4 fabriker som tillverkar stora stadsjeepar och pick-uper som Saab 9-7 X. Allt i en del av företagets nya bilportfolio.