Snacka om miljösvin

Tio grisar ska hålla markerna öppna

NYHETER

Nu ska lösspringande grisar rädda miljön i Värmland.

I dag släpper Kils kommun loss tio grisar som ska rädda gammal betesmark.

Foto: Sven-Olof Larsén / Fredriksdal.se
Svinbra för miljön  Tio grisar av rasen Linderöd ska hjälpa till att hålla markerna öppna.

Det gamla vackra betesområden Lövenstrand utanför Kil i Värmland ska återställas efter att ha varit misskött och igenväxt av sly.

Miljövänligt

Nu kallar Kils kommun in tio grisar som ska rädda miljön i Lövenstrand. I dag släpps grisarna, en sugga med åtta kultingar, loss i två stora hägn. Enligt Kils kommun är det ett miljövänligt och effektivt sätt är att låta grisar markbereda under en sommar och därefter låta får hålla markerna öppna. På så sätt ska den gamla betesmarken återställas.

– Vi räknar med ett tiotal grisar och planerar för inhängnader och tillsyn så att allt ska bli så bra som möjligt för både djur och människor, säger Claes-Peter Persson som är projektledare.

Svinar i miljön – på ett positivt sätt

För den som befinner sig i trakterna går det att bevittna det spännande grissläppet fredag 13 juni 15–18 vid Mons Backe i Kil. Och trots fredag den 13:e ska inte olyckan kunna vara framme. Grishägnet består av två skyddande staket, som dessutom är kameraövervakade. Suggan väger 300 kilo – gå inte nära – hon skyddar sina kultingar till sista blodsdroppen.

Grisarna är av rasen Linderöd, en tålig gris som är en korsning mellan tamgris och det äldre utdöda skogssvinet – ordet miljösvin har fått en ny innebörd.

FAKTA

Linderödsgris

Linderödsgris är ett lantrassvin med drag av det utdöda skogssvinet.

Rasen bygger på inköp till Skånes djurpark på 1950-talet från en äldre besättning med brokiga svin.