Grilla ekologiskt – 5 gröna grilltips

Att tänka på när du grillar

NYHETER

Sommaren är snart här och det är dags att ta fram grillen igen. När du nu står inför årets första grillfest kommer här 5 tips att tänka på för ett grönt samvete.

Foto: Bibbi Johansson

1. Skippa tändvätskan, gasol- och engångsgrillen

Tändvätska tillverkas oftast ur paraffin som är ett fossilt bränsle, även gasol är ett fossilt bränsle som avger koldioxidutsläpp när den förbränns. Engångsgrillen är ofta preparerad med tändvätska av paraffin, men här är den största miljöboven aluminiumformen eftersom det går åt mycket energi och fossila bränslen vid tillverkningen.

Använd istället: el-tändare, tändpapper med stearin eller se till att din tändvätska är gjord av etanol. Istället för engångsgrill kan du se till att använda grillplatser med fasta grillar.

2. Vad har kolet för märkning?

Använd grillkol som är SIS-märkt, vilket innebär att kolet kommer från ett trä som inte är kemiskt behandlat. Är grillkolet dessutom FSC-märkt innebär att skogen förmodligen är bättre skött ur miljösynpunkt.

3. Var kommer maten ifrån?

Att tänka på vad man lägger på grillen är minst lika viktigt. Grilla KRAV-märkta grönsaker och mindre bitar av naturbeteskött. Att välja livsmedel som är närproducerade minskar utsläppen av transporterna och främjar det svenska lantbruket.

Källa: www.naturskyddsforeningen.se

Sofia Sofroniadou/Minimedia