Kina reglerar utsläppen inför OS

”Vi kommer att ta till en rad åtgärder”

NYHETER

Kina gör sitt bästa för att dra ner koldioxidutsläppen i samband med OS i Peking. Elhybridbilar, trafikreglering och återvinning av exempelvis vatten ska få Peking OS att bli koldioxid-neutralt och föregå med gott exempel för resten av världen.

Foto: Sara Ringström

De beräknade koldioxidutsläppen (CO2) för OS i Peking i sommar är 1.18 miljoner ton, delvis beroende på att många tävlanden och besökare reser lång väg för att delta. Kina har därför gjort en storsatsning på att få ner utsläppen.

”Inför de gröna spelen kommer vi att ta till en rad åtgärder, inklusive tekniska sådana som att plantera träd och ha fordonskontroller för att minska utsläppen med mellan 1 miljon till 1.29 miljoner ton koldioxid”, berättade Kinas teknologiminister Wan Gang vid en nyhetskonferens.

Biltrafiken kommer att begränsas på högtrafikerade vägar och motorvägar. 500 nya elhybridbilar kommer att användas i det olympiska området och energi från förnyelsebara källor som sol- och vindkraft kommer att användas i OS-arenor och byggnader. Dessutom ska regnvatten och icke-industriellt avfallsvatten komma att återanvändas.

”Vi hoppas att OS kommer att vara en modell för Kina när det handlar om storskaliga internationella evenemang och ha en positiv effekt på klimatförändringen,” sa Gang.

Sofia Sofroniadou/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM