Sofie fick jobb direkt efter examen

Exjobbet smart väg till arbete.

Foto: Privat
En gymnasielärare inspirerade Sofie Lindberg att söka en teknisk utbildning. Nu arbetar hon som konstruktör.
NYHETER

Ett examensarbete kan vara vägen till jobbet med stort J. Sofie Lindberg vet, hon fick en fast tjänst direkt efter utbildningen – tack vare sitt examensjobb.

Foto: Privat
En gymnasielärare inspirerade Sofie Lindberg att söka en teknisk utbildning. Nu arbetar hon som konstruktör.

Idag arbetar Sofie Lindberg som konstruktör och ritar lyftbord och tillbehör. På verkstadsföretaget där hon jobbar är hon en av ett fåtal kvinnor och ensam tjej bland konstruktörerna, men det har hon aldrig upplevt som något problem.

– Kanske var det lite skepsis ute i produktionen i början, eftersom jag bara varit exjobbare tidigare, men sen har det gått hur bra som helst, säger Sofie Lindberg.

Chefen ringde upp

Som konstruktör gör hon ritningar och produktionsunderlag för kundanpassade lyftbord, det kan handla om att kunden har önskemål om storlek, kapacitet, lyfthöjd och olika tillbehör. Hon började på företaget, Marco AB i Ängelholm, för ett och ett halvt år sedan, efter att ha gjort sitt examensjobb där.

– Det kändes väldigt roligt. Min nuvarande chef ringde upp och frågade mig om jag var intresserade av att jobba här. Jag hade inte hunnit börja söka jobb än och hade egentligen tänkt flytta hem till Ystad, men det har jag skjutit på, berättar Sofie Lindberg.

Då hade hon hunnit bo några år i Karlskrona, där hon pluggade på Blekinge Tekniska högskola. Att hon hamnade just där var mest en slump.

– De hade en öppen inriktning så man behövde inte välja inriktning på en gång utan man kunde välja från de olika maskintekniska programmen, det tyckte jag var bra.

Alltid varit teknikintresserad

Sofie Lindberg läste först ett år produktutveckling öppen ingång på det maskintekniska programmet och valde sedan inriktning mot utvecklingsteknik. Sedan bytte hon över till civilingenjörsprogrammet inom maskinteknik.

– Jag har alltid varit intresserad av teknik, det är spännande att veta hur saker ska produceras och det är intressant att göra beräkningar. Jag tycker att det är roligt med bilar också och har haft några gamla kärror som gjort att jag fått lära mig lite om bilar.

Har du något tips till andra som ska söka examensjobb?

– Man bör absolut söka något som intresserar en och som man kan se sig själv hålla på med i framtiden, säger Sofie Lindberg.

FAKTA

Sofie Lindberg

Namn: Sofie Lindberg

Ålder: 30 år

Utbildning: Civilingenjör

Yrke: Konstruktör

Hemstad: Ystad

Studieort: Karlskrona

Civilingenjör i maskinteknik

Civilingenjör i maskinteknik, 180 hp

Civilingenjörsprogrammet i maskinteknik ger en bred maskinteknisk bas med stor möjlighet till egen profilering genom en stor valfrihet i slutet av utbildningen. Du kan inrikta dig på till exempel hållbar produktutveckling eller strategiskt ledarskap för en hållbar miljö.

Blekinge Tekniska Högskola ligger i Karlskrona. Skolan har cirka 40 utbildningsprogram, cirka 470 fristående kurser och runt 7.100 registrerade studenter.