New York, New York

Elin lyckades får drömpraktik på PR-byrå

Foto: Privat
New York är en fantastisk stad, allt går extremt snabbt och alla är ständigt på väg någonstans, säger Elin Malm.
NYHETER

Elin Malm har lyckats få det många drömmer om – en praktikplats på en PR-byrå i New York. Under ett halvår ska hon testa sin utbildning i verkligheten och försöka få amerikanska journalister att nappa på byråns medieutskick.

Allt gick väldigt fort. Elin Malm var i princip klar med sin magisterexamen i media-och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet när hon fick syn på en spännande annons. PR-byrån JB Cumberland PR i New York sökte en europisk student för ett så kallat internship, en praktikplats. Elin Malm hade rätt profil och bestämde sig för att söka. Efter att hon skickat ansökan och cv gick processen fort. Efter tre telefonintervjuer blev hon antagen och två månader senare satt hon på planet till USA.

– Först tänkte jag ”vad har jag gett mig in på?”, men sen blev jag jätteglad och hoppade jag av glädje, säger Elin Malm.

Gör PR för homestyling

För att finansiera praktikperioden läser Elin en extra termin, en kurs som kallas ”kvalificerad yrkespraktik”. Den kan studenter på medie-och kommunikationsvetenskap söka, om de har läst in minst en kandidatexamen.

– Jag har hamnat på ett jättebra ställe. Byrån gör PR för homestyling och mat, och det vi gör är att försöka få journalister att skriva om våra produkter. Det är en ständig kamp för att få folk att nappa, berättar Elin Malm.

Som praktikant får man beredd på att göra det mesta och Elin har hört skräckexempel om folk som mest fått gå ut med chefens hund. Sådant har Elin sluppit, men i början fick hon ibland gå ärenden.

– Man kan bli förvånad över saker de ber en att göra, men sen inser man att de testar en. Det gäller att stå ut i början och göra allt med ett leende.

Tolvtusen i hyra för ett etta

Elin trivs väldigt bra i New York och delar lägenhet med en kompis. Hon letade boende på plats och insåg snabbt att standarden är långt under den svenska, medan hyrorna är skyhöga. En liten etta på Manhattan kostar normalt tolvtusen kronor i månaden.

Efter praktiken åker hon antagligen tillbaka hem.

– Mitt mål är att jobba med PR och marknadsföring. Jag har en extremt givande period här och kommer att vara så många erfarenheter rikare. Just nu vill jag stanna kvar här, men det är större möjligheter att få ett bra jobb hemma, säger Elin Malm.

FAKTA

Elin Malm

Namn: Elin Malm

Ålder: 25 år

Hemort: Åkarp, utanför Malmö

Studieort: Lunds universitet

Pluggar: Magisterexamen i Media-och kommunikationsvetenskap