Emma hjälpte hiv- sjuka barn i Uganda

Valde att göra sjuksköterskepraktik i Afrika.

Foto: Privat
Emma trivdes bäst på barnavdelningen på Mulaga Hospital i Ugandas huvudstad Kampala.
NYHETER

På Ugandas största sjukhus ses praktikanter som en välkommen resurs. Som sjuksköterska fick Emma Färnström arbetsuppgifter som hon aldrig skulle ha fått här hemma, men när hon ombads utföra ett mindre kirurgiskt ingrepp så sa hon stopp.

Foto: Privat
Den bästa upplevelsen var alla människor och Emma tycker att hon lärde sig mycket av läkarna där, som var duktiga på improvisera.

Som liten bodde Emma Färnström med sin familj i Moçambique i sydöstra Afrika och efter det väcktes längtan efter att arbeta utomlands. Efter att hon pluggat humanistiska ämnen som filosofi och spanska och funderat på att bli tolk, gjorde hon en kursändring och sökte till sjuksköterskeprogrammet på Karolinska Institutet, KI.

– Det var skönt att lära sig något konkret, ett riktigt yrke, säger hon. Jag har alltid varit väldigt intresserad av att jobba utomlands och som sjuksköterska kan man åka iväg och jobba överallt, säger Emma Färnström.

Afrika lockade

Därför var det också ett strategiskt val att läsa på KI, eftersom det är ett välkänt namn utomlands och bra att ha i ryggen, tänkte hon. I sjuksköterskeutbildningen ingår praktik varje termin från termin två och i höstas lade Emma en hel termins praktik i Uganda. Platsen fick hon tack vare att hon är engagerade i Internationella föreningen i kåren.

– Jag ville till Afrika och Uganda är ett ganska utvecklat land där det är rätt lugnt. Jag ville se en annan typ av sjukvård, det är lätt att bli hemmablind, säger Emma.

Mulago Hospital ligger i huvudstaden Kampala. Som student fick Emma utföra mycket fler arbetsuppgifter än hemma i Sverige, vilket både var lärorikt men också svårt eftersom studenterna inte har någon handledning.

– De första veckorna var tuffa, mycket kändes osäkert. De kollar till exempel inte medicineringen på samma sätt som i Sverige, men man vänjer sig. Men vissa saker sa jag nej till, som när de bad mig göra små kirurgiska ingrepp, det tillhör inte sjuksköterskeyrket.

Många hiv-smittade barn

Det svåraste var att hantera alla de hiv-smittade barnen. Ungefär hälften av barnen på sjukhuset var drabbade och ofta hade de även malaria eller tbc.

– Barnen får bättre vård än de vuxna, men visst var det tungt. Det gick inte att ta in allt när man var där, man fick stänga av, berättar Emma Färnström.

Hon tycker definitivt att man ska åka utomlands om man är sugen, men vara beredd på att mycket är väldigt annorlunda och att man får ta många egna initiativ.

– Vi bodde på ett studenthostel och hade ett otroligt socialt liv, jag fick snabbt nya kompisar. Jag åkte på en safari och Anna som jag reste med åkte och tittade på bergsgorillor.

I framtiden vill Emma gärna arbeta utomlands, men först ska hon läsa klart sin sista termin och jobba ett par år i Sverige.

FAKTA

Emma Färnström

Namn: Emma Färnström

Ålder: 27

Hemort: Lugnvik, utanför Kramfors

Studieort: Stockholm

Pluggar: Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterske- programmet, 180 hp.

Sjuksköterskeprogrammet består av både teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning. På KI är hälften av utbildningen förlagd till sjukhus, vårdcentraler och sjukhem. Det finns nio specialistutbildningar för sjuksköterskor, till exempel operationssjukvård och anestesisjukvård. Hösten 2008 antas 160 studenter till KI:s sjuksköterskeprogram.