Jämför din utbildning med kungabarnen

Så mycket har kronprinsessan pluggat.

Foto: Pontus Höök, Björn Lindgren, Ulf Höjer
Konst, militären och statskunskap har kungabarnen valt att fördjupa sig i.
NYHETER

Kronprinsessan Victoria och hennes syskon har valt olika utbildningsvägar, men alla tre har skaffat sig en rätt stor mängd högskolepoäng. Hur står din utbildning sig i förhållande till de kungligas?

Kronprinsessan Victoria får sägas vara den som är mest välutbildad av kungabarnen och än verkar hon inte ha pluggat färdigt. Fokus ligger på statskunskap, historia, och internationella relationer,

– När det gäller kronprinsessan så är målsättningen att ge henne en så bra grund som möjligt med inriktning på hennes framtid som Sveriges drottning, även om det förmodligen ligger långt fram i tiden, säger Ann-Christine Jernberg, informationssekreterare på hovet.

Kronprinsessan har även passat på att plugga utomlands och läst franska i Frankrike och statskunskap vid Yale University i USA. Nu senast deltog hon i Utrikesdepartementets diplomatprogram, vilket skapade en del reaktioner då hon antogs vid sidan av de ordinarie arton platserna.

Barn och psykologi

Lillasyster prinsessan Madeleine har intresserat sig för konstvetenskap och barnpsykologi. 2006 tog hon en Fil. Kandexamen ibland annat konstvetenskap och etnologi och skrev sin examensuppsats om slottet Sollidens historia.

-– Prinsesessan Madeleine har alltid varit intresserad av design och konst och sedan hon börjat engagera sig i World Childhood foundation så har det blivit en naturlig fortsättning att läsa på socialhögskolan, säger Ann-Christine Jernberg.

Förra året inriktade prinsessan sig på magisterstudier på Socialhögskolan och läste bland annat ”Barnets rätt i samhället”. Intresset för barn visar sig även i arbetet för World Childhood foundation, en stiftelse som drottning Silvia har grundat.

Viktigt med utbildning

Prins Carl-Philip har valt en klassisk kunglig väg och är utbildad officer inom marinen. Men han är även konstnärligt intresserad och har läst grafisk formgivning och har bland haft en egen fotoutställning. Nu närmast läser han företagsekonomi samtidigt som han fortsätter sin militära utbildning.

Hur ser kungabarnen på frågan om utbildning?

– De tycker att det är viktigt. Kronprinsessan har yttrat i flera sammanhang hur viktigt och roligt hon tycker det är att lära sig saker.

FAKTA

Det här har kungabarnen pluggat (i urval):

Kronprinsessan Victoria:
*Under läsåret 1996/97 studerade kronprinsessan franska vid Centre International d´Etudes Francaises vid Université Catholique l´Ouest i Angers, Frankrike.
*Vårterminen 1998 började kronprinsessan Victoria studier vid Yale University i USA. Hon studerade bland annat statskunskap och historia. I samband med vistelsen i USA praktiserade kronprinsessan också två perioder vid FN i New York (juni och september 2002) och ytterligare en period vid Sveriges ambassad i Washington D.C. (maj 1999).
*Hösten 2000 ägnade sig kronprinsessan åt studier i konfliktlösning och internationell fredsfrämjande verksamhet.
*Under hösten 2004 följde kronprinsessan kurser vid Försvarshögskolan i Stockholm med inriktning på statskunskap, internationella relationer och konfliktlösning
*Läsåret 2006/07 deltog hon i Utrikesdepartementets diplomatprogram, två terminer.
*Under våren 2008 fortsätter kronprinsessan Victoria sina studier i statskunskap vid Stockholms universitet.

Prins Carl-Philip
*Under åren 2001 och 2002 genomförde prinsen officersutbildning inom marinen.
*Prinsen har vårterminen 2006 genomfört två års heltidsstudier i grafisk design på Forsbergs skola för blivande grafiska formgivare, designers och art directors.
*Under våren 2006 studerade prinsen grafisk design i USA.
*Under hösten 2007 studerade prinsen vid Försvarshögskolan.
*Under våren 2008 kommer prinsen att studera företagsekonomi samt fortsätta sin militära utbildning på Försvarshögskolan.

Prinsessan Madeleine
*Prinsessan har sedan våren 2003 studerat vid Stockholms universitet. Ämnena har varit konstvetenskap 60 poäng, etnologi 40 poäng, historia 20 poäng samt juridisk översiktskurs 10 poäng. Uppsatsen i konstvetenskap (10p) behandlade Drottning Victoria (1862 - 1930) och slottet Sollidens tillkomsthistoria. Fil. Kandexamen 2006.*Hösten 2006 tog hon en magisterkurs i organisation och ledarskap vid Stockholms Universitet.
*Under våren 2007 fortsatte hon sina magisterstudier på Socialhögskolan med ämnet "Barnets rätt i samhället". Studierna fortsatte hösten 2007 med en universitetskurs i barnpsykologi.
*Under våren 2008 arbetar hon vidare på World Childhood Foundation i Stockholm.

Källa: Hovet

ARTIKELN HANDLAR OM