Snöbollskrig hetast i Luleå

Nu kommer den japanska vintersporten Yukigassen till Sverige

NYHETER

Yukigassen är en form av organiserat snöbollskrig. Mikael Jansson från Luleå tekniska universitet är pionjären som tagit sporten till Sverige.

- Det känns banbrytande, säger han.

Foto: Leif Nyberg

Vintersporten Yukigassen samlar fler och fler utövare över hela världen. I Finland hålls Europeiska mästerskapen och även i Norge finns hängivna utövare. Studenterna på Luleå tekniska universitet är de första att ta sporten till Sverige. De satsar allt. Nästa år anordnas SM och målet är att vinna världsmästerskapen.

Japansk sport

Yukigassen grundades 1988 vid Mt. Showa-Shinzan i Japan. Det är en japansk form av snöbollskrig där två lag med tio spelare i varje som slåss mot varandra. Fyra anfallare, tre försvarare och två reserver, ledda av en lagkapten. Ett lag vinner Yukigassen genom att nå motståndarlagets flagga som finns på andra sidan av en plan på 10 x 40 meter.

– Flaggan måste tas tre gånger, i tre sett om tre minuter, för att matchen ska vinnas, förklarar Mikael Jansson från studentkåren på Luleå universitet. Han är ordförande i svenska Yukigassenförbundet.

Den som blir träffad av en snöboll är ute ur spelet. Det enda som skyddar är uppbyggda snöväggar och de egna snöbollarna. Det gäller att spela både taktiskt och snabbt. Lyckas man nå motståndarflaggan i två omgångar så vinner man.

Första svenska matchen

Den första svenska Youkigassenmatchen spelades i vintras på Luleå tekniska universitet. 12 lag och 120 studenter deltog i den kyliga premiärturneringen. Den avgörande ruschen, som gav Luleå segern, gjorde Hannes Manselin från Luleå studentkår.

– Jag såg en öppning och tog den. Det gick så fort så man han inte tänka så mycket, säger han.

Yuki betyder snö på japanska. Gassen betyder krig.

– Det känns ju fruktansvärt roligt och banbrytande att det nu finns en sport av det vi varit vana som ett vanligt snöbollskrig, säger han Mikael Jansson.

Det vinnande laget blev tillslut Mikael Janssons superlag "Backyard Porsön”. De ska representera Sverige senare i vår i Nordiska mästerskapen och Europeiska mästerskapen.

Men först ska Mikael Jansson på inspirationsresa till världsmästerskapen i Japan.

– Det viktigaste är förstås att lära mer om sporten så att vi kan höja kvalitén på spelet inför det SM vi planerar nästa år vid Luleå tekniska universitet. Dessutom ska vi dokumentera och filma, berättar den svenske Yukigassenpionjären.

Minimedia, Lina Thorén