Han är drömchefen

Foto: Gunnar Seijbold
Dagens studenter vill ha en ansvarstagande chef som Bill Gates.
NYHETER

Rättvis som Kamprad och ansvarstagande som Bill Gates. Så vill studenter att den framtida chefen skall vara.

Academic Work har frågat 900 högskolestudenter om deras drömchef. Undersökningen visar att det viktigaste för 80-talisterna som studerar nu är att chefen är trevlig. Att kunna ta en lunch eller en fika tillsammans med chefen är det man uppskattar mest. Social kompetens rankas som den bästa chefsegenskapen, men studenterna önskar sig också en inspirerande och engagerad chef som är både ansvarstagande och rättvis.

- Jag tror att vi ibland har oproportionellt höga förväntningar på chefen. Det går inte att förvänta sig att en chef är felfri och perfekt, även de upplever framgångar och motgångar, säger Johan Skarborg, vd på Academic Work till Dagens Instustri.

Toppcheferna alla vill ha

De viktigaste egenskaperna hos studenternas drömchef finns såklart ute i arbetslivet. Academic Work tycker att Amelia Adamo, chefredaktör för M magasin är ett bra exempel på en inspirerande chef, eftersom hon är en driven entreprenör. Bill Gates är en ansvarstagande chef, på grund av sitt engagemang i frågor som aids och malaria. Ikeas grundare Ingvar Kamprad är mån om att Ikea ska vara en rättvis arbetsplats.

Drömchefen har bloggkoll

Men studenterna vill också ha en chef som är lite som dom själva. Vill ett företag locka till sig de bästa studenterna gäller det att se till att chefen är modern. Studenterna i undersökningen säger att de tycker det är viktigt att chefen har bra koll på it, medier och bloggar. De önskar sig också en chef med ett stort nätverk.

- Det man själv tycker är viktigt tycker man även att alla andra ska tycka är viktigt. Lite så gör vi väl alla, vi gillar personer som man kan känna igen sig själv i, säger Johan Skarborg.

Den nya generationen som nu kommer ut på arbetsmarknaden värderar annorlunda än tidigare generationer. 70-talisterna tyckte i större utsträckning att hög lön och status på arbetsplatsen var viktigt. För kommande generationer är det viktigare att trivas på arbetsplatsen.

FAKTA

Det tycker studenterna är viktigt

Bästa chefsegenskaperna
1. Socialt kompetent
2. Inspirerande
3. Engagerad
4. Ansvarstagande
5. Rättvis

Sämsta chefsegenskaperna
1. Oärlig
2. Velig
3. Socialt inkompetent
4. Oansvarig
5. Orättvis

Källa: Academic Work