Vägen tillbaka till världseliten

Systrarna Kallur tar hjälp av universitetsadjunkt för att nå toppformen

NYHETER

Pedagogikexperten Anders Henriksson, lärare på idrottstränarprogrammet på Högskolan i Dalarna, blir systrarna Kallurs nya tekniktränare.

- Att lära nytt är inte svårt, men att lära om, säger han till Högskolan i Dalarnas hemsida.

Från grunden är Anders Henriksson friidrottstränare. En doldis, men välkänd i friidrottskretsar.

- Jag har funnits med i marginalen kring Jenny och Susanna Kallurs träning länge, berättar han för Högskolan i Dalarna. Jag har analyserat träningstekniken.

Men Anders Henriksson har inte låtit sig nöja med att bara vara tränare. Parallellt med sitt engagemang för sporten har han hela tiden vidareutbildat sig inom alla ämnen en tränare kan ha nytta av. Det har blivit mycket psykologi, fysiologi och pedagogik. Nu är han universitetsadjunkt och kunskaperna i pedagogik och kommunikation kommer väl till pass.

-Som tränare står jag vid sidan av och ser, noterar och upplever. Idrottaren har sin egen upplevelse. Min uppgift är att kommunicera så effektivt som möjligt. Man kanske tror att man talar om samma sak fast man inte gör det.

Nytt perspektiv på lärandet

Tidigare arbetade Anders Henriksson på friidrottsgymnasiet. Då hade han en vision om en komplett svensk tränarutbildning på högskolenivå.

- Jag hade länge visionen om en akademisk tränarutbildning, berättar han.

Nu har visionen blivit verklighet. Sedan några år arbetar Anders med idrottstränarprogrammet vid Högskolan i Dalarna. Där får blivande idrottstränare lära sig pedagogik, kommunikation, humanbiologi med mera. Allt för att kunna förstå och utveckla idrottare på elitnivå.

- Själva träningstekniken handlar mycket om att lyssna på idrottaren, försöka förstå och leva sig in. Det kanske finns dissonans mellan idrottarens sätt att se och mitt sätt som tränare att se, menar Anders Henriksson.

Jenny och Susanna Kallurs karriärer har Anders Henriksson följt länge. Han lyssnar mycket noga på hur de beskriver sin träning och sitt utövande och försöker förstå och komma bakom det.

- Som tränare kan du inte vara expert på allt. Men vad man ska vara expert på är att bedöma, utvärdera och koppla ihop. Det är det som det handlar om, säger Anders Henriksson.

Nya projekt

Anders Henriksson har många bollar i luften. Senaste högskoleprojektet handlar om rörelse.

- Vi tittar lite närmare på detta med rörelser, förklarar Ander Henriksson. Det är ett projekt på Högskolan i Dalarna som vi kallar ”Den utvidgade rörelseanalysen”. Idag när man gör rörelseanalyser handlar det ofta om mekanik, vinklar och siffror. Vad ska jag göra mer? Då vill jag utvidga analysen så att alla bitar finns med, säger Anders Henriksson.

För systrarna Kallurs del lär det alltså bli en hel del videofilmer och tal om rörelser och träning framöver.

- Som tränare ska jag vara expert på är att bedöma, utvärdera och koppla ihop. Det är detta det handlar om, säger svensk idrotts och systrarna Kallurs nya framtidshopp.

FAKTA

Idrottslärarprogrammet på Högskolan i Dalarna

Idrottstränarutbildningen ger kunskaper för att på alla nivåer organisera och leda idrottsträning, men ger också grunder för att inom andra delar av samhället kunna bedriva utbildning och personalutveckling.

Den första terminen läses gemensamt med Sport Management Programmet och ger en vid bild av idrott som företeelse i samhället. Därefter läses idrottspedagogik och fysiologi och utbildningen avslutas med författandet av en C-uppsats i antingen fysiologi eller pedagogik.

Undervisningen varieras mellan föreläsningar, grupparbeten, fältstudier, laborationer och seminarier. Studenterna får lära sig använda olika testutrustningar och datorbaserade rörelseanalysprogram till exempel Dart Trainer.

I Högskolan Dalarna finns LIVI, Lugnets Idrottsvetenskapliga Institut som är en viktig del i utbildningens organisation.

Högskolan i Dalarna ligger på Lugnet, ett av Sveriges ”tätaste” idrottsområden, där 56 av Riksidrottsförbundets idrotter kan utövas.

Lina Thorén, Minimedia