Frågor och svar om högskoleutbildning

Här är vanliga frågor om utbildningar, ansökningar och högskoleprov

NYHETER

Frågorna är många inför valet av utbildning. På sajten www.studentum.se kan du ställa dina frågor. Här är ett urval av vanliga frågor och svar om olika utbildningsvägar, distansutbildning, antagning, ansökan och högskoleprovet. Vill du ställa en egen fråga? Gör det här.

Foto: Guadeloupe
Plugga utomlands kanske?

1)

Hejsan, jag är intresserad av att höra om det finns distansutbildning till lärare i förskolan? Kan man påbörja utbildningen under tiden man kompletterar sina tidigare betyg?
SVAR:
Hej, här kan du söka bland alla svenska distansutbildningar som ges på universitet/högskolenivå i Sverige;

http://www.netuniversity.se/

2)

Jag hittar inte riktigt vilken linje/utbildning/skola man ska titta på om man är sugen att plugga till bildlärare?Tips?
SVAR:
I Stockholm finns lärarutbildning med inriktning bild som kanske kan vara något för dig. En del högskolor kräver att du genomgått någon slags förberedande linje/program eller har minst ett års förberedande konstnärlig utbildning. Samt att du har grundläggande behörighet för högskolestudier (svenska B, engelska B och samhällskunskap A). Observera att det oftast finns en deadline för arbetsprover (se anvisningar för dessa på utbildningslänken).

3)

Hej, funderar på att plugga på folkhögskola. Men har en fråga: Visserligen är det avgiftsfritt att studera på en folkhögskola men jag förmodar att lärarna icke arbetar lönefritt. Därmed är det någon som betalar det hela. Vem?
SVAR:
Kul att du funderar på att studera på folkhögskola. Lärarnas löner betalas med statsbidrag och folkhögskolorna drivs ofta med pengar från bl.a. stiftelser eller donationer och kan exempelvis ha Svenska kyrkan, Stockholms Stadsmission som huvudman eller ägare. Lycka till med dina framtida studier!

4)

Hej, jag undrar om det finns någon distansutbildning för idrottslärare? Vad måste man ha för intyg/betyg?
SVAR:
Hej, tyvärr finns det inga distansutbildningar för blivande idrottslärare. Däremot finns det ett flertal utbildningar inom friskvård och hälsa på distans. Idrott och sportutbildningar på högskola och universitet ligger bland annat som en inriktning på lärarprogrammet men finns också som ett helt idrottsvetenskapligt program. Du kan även studera sportteknologi, tränarprogrammet,programmet för coaching och sport management eller idrott, hälsa och natur. Om du vill läsa en utbildning relaterad till sport och idrott på folkhögskola finns en rad olika alternativ. För att nämna några; idrottsledarlinjen, guideutbildning inom natur- och friluftsliv, idrottspedagog, hälsopedagogutbildning, idrottslinjen, hälsocoach och fritidsledarelinje. Vad det beträffar intagningsbetyg så är det grundläggande behörighet för högskolestudier eller högskoleprov som till lärarprogrammet gäller.

5)

Hej, jag undrar vad det krävs för betygsnitt för att komma in på juristlinjen i Stockholm? Hur såg det ut i år? Tack på förhand!
SVAR: Vid senaste intagningen (2007) hade den som togs in med lägst betygssnitt 18.75 alt.1,6 på högskoleprovet. Men. Intagningspoängen är beroende av antal sökande. Ett år kan utbildningen vara populär och då kan det krävas ett högt betygssnitt. Andra år kan antalet som söker minskat eller antalet platser ökat och då blir betygssnittet lägre. Detta gör alltså att snittet ändras varje år och du ska bara se tidigare års antagningsstatistik som en fingervisning.

6)

Hej, jag undrar hur jag söker till sjuksköterskeutbildningen så snart så möjligt på Mälardalens högskola i Västerås?
SVAR:
Hej, för att söka till sjuksköterskeutbildningen på Mälardalens högskola gör du en anmälan på studera.nu. Sista ansökningsdag är den 15 april för höstens utbildningsstart.

7)

Hej, jag undrar vad man kan jobba med om man väljer att studera Pol kandprogram i nationalekonomi och statsvetenskap? Kan man jobba som analutiker inom aktier? Eller vad har man för tänkta yrken?
SVAR:
Utbildningen Pol kandprogram i nationalekonomi och statsvetenskap förbereder för arbete som kvalificerad och självständig utredare och analytiker inom privat eller offentlig sektor. Utbildningen förbereder också för fortsatta studier på masternivå inom nationalekonomi eller statsvetenskap.

8)

Hej, jag har bestämt mig för att plugga marknadsföring utomlands. Vad skulle ni rekomendera? Jag är ute efter en bred utbildning och kan plugga hårt.
SVAR:
Hej, jag rekommenderar att du gör en sökning på studentum.se för att se vad det finns för möjligheter till studier inom marknadsföring utomlands. När du söker dig till en skola i utlandet så kan det variera väldigt mycket på hur behörighetskriterierna ser ut, det är inte alltid samma intagsgränser som i Sverige så det är individuellt från olika länder och skolor. Ofta krävs iaf slutbetyg från gymnasiet och ofta måste du göra ett språktest.

9)

Hej, jag undrar vad man behöver för utbildning för att arbeta som översättare? Finns den utbildningen att läsa på distans?
SVAR:
Man kan jobba inom och specialisera sig inom olika områden med översättning. Exempelvis kan man arbeta med att översätta dokument/texter inom medicin, juridik, skönlitteratur etc. Det är så klart viktigt att man kan flera språk. Du kan gå in på Ams hemsida och läsa om att jobba som översättare. Där finns information om olika utbildningar! www.ams.se, klicka på fliken "Yrken/Studier", därefter på "Gå till yrken A - Ö", skriv in Översättare i Sökrutan och klicka på "Sök yrke". Då får du fram informationen! Tyvärr kan man för närvarande inte läsa till översättare på distans. På nät universitetet fanns några enstaka kurser. Du kan gå in på www.netuniversity.se och söka där ifall du vill.

10)

Hej, jag har hört rykten om att om man pluggar på högskola och sen pluggar på universitet, så stryks studieskulden från folkhögskoletiden. Stämmer detta? Och i så fall, behöver jag inte betala tillbaka mitt lån för den terminen jag läst på folkhögskola?
SVAR:
På CSNs hemsida står "Lån för behörighetsgivande studier: Du som har fått studiestöd för studier på grundskole- eller gymnasienivå kan få en del av lånet avskrivet om du senare tar lån för studier på högskolenivå. I de flesta fall skriver CSN av det belopp du har rätt till utan att du behöver ansöka om det. Den del av studielånet som vi kan skriva av är som mest hälften av de lån som du har tagit för att få grundläggande eller särskild behörighet för grundläggandehögskoleutbildning." För att hjälp på bästa kan du ringa direkt till en av CSNs handläggare. De kan hjälpa dig så att du får korrekta uppgifter. För personlig service kan du kan ringa 0771 - 276 000 må - fre mellan kl. 8.00 - 16.30.

11)

Hej, jag skulle vilja fråga hur man går till väga för att omskola sig till målare i Sundsvall?
SVAR:
För att söka till målare i Sundsvall så kan du gå in på denna webbadress: http://www.sundsvallskonstskola.se/basor.htm

12)

Hejsan, ska anmäla mig till ett program i höst, men mina betyg finns inte med i databasen. Hur ska jag skicka in mina betyg? Ska jag ta en kopia av mina originalbetyg? Jag har även gjort högskoleprovet - hur ska jag skicka in det resultatet?
SVAR:
Om det är vhs som du ska söka så skickar du in dina betyg till "Antagningen 833 82 Strömsund". Ditt högskoleprovsresultat behöver du inte skicka till någon utan det sker automatiskt.

13)

Hej, jag är intresserad av olika utbildningar, huvudsakligen inom hälso och sjukvård samt inom administration. Vad finns det?
SVAR:
Är det eftergymnasiala utbildningar du letar efter? Om du söker på vår sida www.studentum.se efter exempelvis "sjukvård" så får du upp det som finns inom det området. Du kan även fylla i VAR du vill studera och du får länkar till olika skolor. När du hittat någon som verkar intressant så klickar du bara i "skicka hem info" och där kan du fylla i dina kontaktuppgifter så att skolan kan skicka dig info direkt.

Fler frågor och svar om utbildning

Minimedia