Universitet gör science fiction

Projicerad lärare föreläste på Mittuniversitet

Foto: Mittuniversitetet
NYHETER

Titta noga på bilden.

En vanlig föreläsare som pratar inför åhörare?

Nej, ett lyckat science fiction-projekt.

Mittuniversitetet i Sundsvall har gjort ett lyckat tekniskt experiment, som vi tidigare bara sett i filmer som Star Wars eller Star Trek.

Föreläsaren på bilden fanns i Sundsvall med framträdde tvådimensionellt i Stockholm inför åhörare.

- Vi har skapat en tvådimensionell struktur som projiceras på en glasskiva. Personen dyker upp i rummet och allt annat omkring honom är transparent, berättar prefekt Hans-Erik Nilsson.

Världspremiär

Föreläsaren ser åhörarna i en monitor som är placerad bredvid en kamera, och han får ögonkontakt med sin publik. Den tvådimensionella mannen heter HC Eriksson och är professor i grafisk design. Hans föreläsning kom lite i skymundan av tekniken, som för första gången användes i universitetsvärlden. Men han var inte speciellt ledsen över det:

– Det är väldigt roligt att ett pilotprojekt genomförs här och inte i Amsterdam eller Paris. Och det var oerhört roligt att vara försökskanin. Många ser redan hur tekniken kan användas framöver:

– I dag har vi ingenjörsutbildning som åtta universitet samarbetar kring. Vi är även på väg att utveckla distansutbildning internationellt och då kan den här tekniken användas, säger Hans-Erik Nilsson.

Vem vet, om några år kanske Mittuniversitet lyckas med nästa Star Trek- teknologi: teleportering.

MiniMedia